ABD Kongre üyesi: Washington, Erbil ve Bağdat arasındaki sorunları çözmeli

23-08-2022
Etiketler Michael McCaul ABD Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD Kongre üyesi Cumhuriyetçi Michael McCaul, Dışişleri Bakanı Bilinken’e mektup göndererek Erbil ile Bağdat arasında devam eden sorunların çözümü için devreye girmelerini istedi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçisi Michael McCaul, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında devam eden anlaşmazlıklar hakkında Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e bir mektup gönderdi.

Mektubu, Erbil ile Bağdat arasında bir dizi konuda devam eden anlaşmazlıkların Irak'ın istikrarını ve ekonomik kalkınmasını baltaladığı endişesiyle yazdığını belirten McCaul, Washington yönetimine, “Irak halkının çıkarları doğrultusunda bu konularda bir yolharitası belirlemesi için Bağdat ve Erbil'deki muadilleriyle temasa geçmeye” çağrısında bulundu.

İki taraf arasında doğal kaynakların kullanımı konusunda uzun süredir devam eden bir anayasal anlaşmazlık olduğuna ve bu konuda bir tıkanma yaşandığına dikkat çeken McCaul, Ekim 2021'den bu yana Irak'ta hükümet kurma sürecinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bu durumun etkilerini daha da arttırdığını belirtti.

Michael McCaul, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“ABD, Irak halkının IŞİD halifeliğini yenmesine yardımcı olmak için Irak'a önemli ölçüde yatırım yaptı. ABD, 2014'ten bu yana Irak'a 12,7 milyar dolardan fazla dış yardım, güvenlik yardımı ve insani yardım sağladı ve bu da ABD'yi Irak'ın iyileşmesine küresel katkıda bulunan en büyük ülke haline getirdi. Bu kapsamlı çabaların temel amaçlarından biri, ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu tarafından Irak Kürdistan Bölgesi'nde (KRI) faaliyet gösteren enerji firmalarına verilen yaklaşık 300 milyon dolarlık krediler de dahil olmak üzere, Irak'ta yatırımı teşvik etmektir.

Irak’ta bu iç anlaşmazlıklara ek olarak, Kürdistan Bölgesi’nde İran destekli milisler tarafından gerçekleştirilen son füze ve roket saldırıları da Irak'ı tehdit etmeye devam ediyor. (Washington) Yönetim, masumların yaşamını tehdit eden ve Irak'ın istikrarı ile demokrasisini baltalayan, Irak’ın egemenliğinin bu açık ihlallerine güçlü bir şekilde yanıt vermelidir. Bu, ülkelerini İran'ın kötü etkisinden korumaya çalışan Iraklı ortaklarımızı desteklemeyi de içermelidir.”

ABD’nin dış etkilerden arınmış, komşularıyla barış içinde ve vatandaşları için güvenli, istikrarlı, egemen ve demokratik bir Irak'ı destekleme konusunda uzun süredir devam eden bir taahhüde sahip olduğunu vurgulayan ABD Kongre üyesi, “Her düzeydeki diplomatik angajmanımızın bu hedefleri ilerletmesi ve ülkenin ve vatandaşlarının tam potansiyellerini gerçekleştirmesine yardımcı olması zorunludur” dedi.

Bu üçüncü çağrı

Geçtiğimiz Pazartesi günü, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyleri Demokrat Bob Menendez ve Cumhuriyetçi James Reich, Dışişleri Bakanlığı'nı Erbil ile Bağdat arasında soruna neden olan Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol ve gaz meselesini çözmek için her iki tarafı "en üst düzeyde" görüşmeye çağırdı.

Ardından ABD temsilciler Meclisi üyeleri Michael Waltz, Dina Titus, ve Doug Lamborn, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e gönderdikleri mektupta ABD yönetimini İran'dan gelen enerji üretimini kısma baskısına karşı Kürdistan Bölgesi'ni desteklemeye çağırdı. Mektupta Erbil-Bağdat arasındaki petrol-gaz krizinin çözümü için taraflar arası diyaloğun geliştirilmesinde Biden yönetiminin destekleyici ve arabulucu olunmasını istedi.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli