Erbil (Rûdaw) – Erbil saldırısı sonrası dezenformasyon yaymaya çalışan İran medyası ile ilgili Rûdaw’ın habeirni alıntılayan ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri, “İranlı propagandacılar iddialarını desteklemek için fotoğraflar üzerinde oynamalar yapıyor ve dezenformasyon yayıyorlar” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), “Mossad üssünü” hedef aldığı iddiasıyla Erbil'e çok sayıda balistik füze fırlattı.
Füzeler evine isabet eden Kürd işadamı Pêşrew Dizayi, 11 aylık kızı ve Iraklı bir iş insanın ölü, 16 sivilin yaralanmasına neden oldu. Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti Tahran'ın ), “Mossad üssünü” hedef aldığı iddiasını temelsiz olarak nitelendirerek bu iddiaları şiddetle reddetti.
Füzeli saldırı ardından gelen yoğun tepkiler ardından hükümete yakın medya, Pêşrew Dizayi'yi İsrailli figürlerle gösteren photoshop yapılmış sahte fotoğraflar yayınlayarak İran’ın saldırılarını haklı çıkarmaya çalıştı.
Rûdaw’ın resimlerin photoshop olduğunu gösteren haberleri ardından İran medyası haberlerini geri çekti ve açıklama yaparak birbirini suçladı.
Rûdaw’ın sorularını e-postayla yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de "İran'ın bu saldırılarda Mossad karargâhını hedef aldığı yönündeki iddiasını asılsız olarak nitelendiren Irak hükümetinin yanındayız" ifadelerini kullanmıştı.
"İran rejiminin yalan söylemekten çekinmeyeceğinin son göstergesi"
Öte yandan bugün ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da konuya ilişkin Rûdaw’ın haberi alıntılandı.
Paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“İran biliyor, Irak biliyor ve dünya biliyor: İran'ın Erbil'e füze saldırısı biri bebek 4 sivili öldürdü ve 17 kişiyi yaraladı.
İran rejiminin Mossad karargâhını hedef aldığı yönündeki iddialarının tamamen asılsız olduğunu söyleyen Irak'ın yanındayız. Tekrar taziyelerimizi sunuyoruz.
Şimdi, İranlı propagandacılar iddialarını desteklemek için fotoğraflar üzerinde oynamalar yapıyor ve dezenformasyon yayıyorlar.
Bu, İran rejiminin istikrarsızlaştırıcı davranışlarını örtbas etmek için yalan söylemekten çekinmeyeceğinin son göstergesi.”
Now, Iranian propagandists are doctoring photos & spreading disinformation to support their claim, just the latest reminder that the Iranian regime will not hesitate to lie in order to cover up its destabilizing behavior.
— U.S. State Dept - Near Eastern Affairs (@StateDept_NEA) January 23, 2024
Ne Olmuştu?
İran Devrim Muhafızları Ordusu 15 Ocak günü 23:30’da başkent Erbil’de çeşitli noktalara 11 balistik füze ile saldırı düzenlendi.
Kürd iş insanı Peşrew Dizayi’nin evinin de hedef alındığı saldırıda Dizayi ve 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Süryani asıllı Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile evde çalışan Filipinler vatandaşı bir kadın yaşamını yitirdi, 16 sivil de yaralandı.
Saldırıda tanınmış şahsiyetlerin ve özellikle de henüz bir yaşına girmeyen bir çocuğun hayatını kaybetmesi büyük yankı uyandırdı.
Irak hükümeti İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet ederken başta Arap Birliği olmak üzere bir çok ülke Tahran’ı sert bir şekilde kınadı. Erbil’e yönelik saldırı, iç kamuoyunda da tartışmaya neden oldu.
İran medyası üzerinde oynanan fotoğraflar servis ediyor
İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yarı resmi haber ajansı Tasnim, 20 Ocak tarihli “Peşrew Dizayi iş insanı mı yoksa Mossad’ın stratejik destekçisi mi?” başlıklı haberinde, Devrim Muhafızlarının Kürd iş insanının evini hedef alarak güya “Mossad’ın en önemli işbirlikçilerinden birinin hedef alındığını" savunarak kamuoyunu yönlendirmeye çalıştı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, saldırı gecesi dört ayrı açıklama yayımladı. Son açıklamada, Erbil’de “Mossad karargahının” balistik füzelerle vurulduğu iddia edildi.
Ancak, saldırının ardından Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, "Erbil’de Mossad karargahının hedef alındığı iddiaları asılsızdır” açıklamasını yaptı.
Araci’nin açıklamaları uluslararası alanda ve medyada büyük yankı uyandırdı. Özellikle Gazze savaşının başlangıcından bu yana İsrail'i “çocuk öldüren hükümet" olarak nitelendiren İranlı yetkililer ve İran resmi medyası, saldırıda 11 aylık Jina’nın ölümü nedeniyle panik yaşadı.
İranlı yetkililer ve İran medyası, Kürt iş insanının evine yapılan saldırıyı haklı göstermek için çelişkili açıklamalar yapmaya başladı.
Devrim Muhafızları'nın İnternet sitesi, 20 Ocak’ta Peşrew Dizayi’nin kim olduğunu yerel kamuoyuna anlatmaya çalıştığı haberde, Peşrew Mecid Ağa Dizayi’nin çok sayıda fotoğrafını yayınlandı.
Fotoraflardan birinde, Yahudi bir hahamın yanına montajlanmış fotoğrafı servis edildi. Ancak çok geçmeden fotoğrafın orijinal ortaya çıktı ve Devrim Muhafızları medyasının Photoshop'la dezenformasyon yapmaya kalkıştığı görüldü.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın