Güney Kıbrıs, 'Türk İHA'larına karşı' İsrail’den Demir Kubbe alıyor

22-08-2022
Etiketler Demir Kubbe İsrail Güney Kıbrıs
A+ A-

Haber Merkezi – Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemi alacağı belirtildi. Yunan basınında yer alan haberde, sistemin “Türkiye tehdidine” karşı kullanılacağı kaydedildi.

Yunanistan'da yayımlanan Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre, iki taraf arasında Demir Kubbe hava savunma isteminin satışı için imzalanan anlaşma uygulamaya geçiyor.

Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, 'hükümetin Demir Kubbe'yi satın alma kararının uygulanmaya başladığını' duyurdu.

Haberde anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail'den kaç bataryanın alınacağı, ne zaman teslim edileceği ve nereye yerleştirileceği bilgileri yer almadı. İsrail Savunma Bakanlığı da habere ilişkin yorum yapmadı.

Yunan gazetesinin haberinde sistemin "hem hava savunması hem de Türk İHA'larının yol açtığı tehdide karşı koymak için ideal bir sistem olarak görüldüğü” belirtilirken, 70 kilometre menzili olan Demir Kubbe'nin adanın tamamını koruyacağı kaydedildi.

Demir Kubbe nasıl çalışıyor?

Demir Kubbe her türlü hava koşulunda çalışabilen hareketli bir savunma sistemi. Sistem esas olarak karşı taraftan fırlatılan roketin imhası prensibine dayanıyor.

Radar, kontrol-komuta ünitesi ve füze fırlatıcıdan oluşan üç parçalı sistem öncelikle karşı cepheden atılan roketi tespit ediyor, gelişmiş bir yazılım ile roketin güzergahını ve düşeceği noktayı hesaplıyor ve bu bilgi doğrultusunda roketi zararsız hale getirmek üzere üzere en yakın üniteden füze fırlatıyor.

Sistem, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha ederek durduruyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli