Danimarka'dan Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına kınama

22-07-2023
Etiketler Kuran-ı Kerim Danimarka Irak
A+ A-

Haber Merkezi - Danimarka hükümeti, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını "utanç verici" olarak nitelendirip, bu tür eylemleri sert bir dille kınadığını açıkladı.

Danimarka hükümeti, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını "utanç verici" olarak tanımladı ve eylemi şiddetle kınadı. Danimarka Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, ülkede din özgürlüğünün var olduğu ve Müslüman vatandaşların Danimarka'nın değerli bir parçası olduğu vurgulandı.

Yazılı açıklamada, "Danimarka hükümeti, kutsal metinlerin ve diğer dini sembollerin yakılmasını, başkalarının dinine saygısızlıkta bulunan bir eylem olarak kınıyor" denildi. Açıklamada, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının birçok kişiyi üzen ve farklı din ve kültürler arasında ayrımcılığa yol açan provokatif bir eylem olduğu belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, ifade ve toplanma özgürlüğünün önemine dikkat çekildi ve protesto hakkının barışçıl bir şekilde kullanılması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan, Danimarka'daki İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi grup "Danske Patrioter" (Danimarkalı Vatanseverler) üyeleri, geçtiğimiz gün Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi düzenlemişti. Grup üyeleri, İslam'a hakaret içeren sloganlar atarak Irak bayrağını ve Kur'an-ı Kerim'i yere attılar ve üzerine bastılar.

Bu grup, daha önce de Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türkiye bayrağına ve Kur'an-ı Kerim'e saldırı düzenlemiş ve İslam'a hakaret etmişti.

Aynı zamanda, aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'ın da Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde ve Kopenhag'daki bir caminin yakınında Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri düzenlediği biliniyor. Bu eylemler üzerine Türkiye'nin yetkili makamlarından tepkiler gelmiş ve İstanbul 2 No'lu Barosu, Paludan hakkında Kopenhag Polisine suç duyurusunda bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli