Arnavutluk, Türkiye’den SİHA filosu satın alım anlaşmasını imzaladı

21-12-2022
Etiketler Arnavutluk Bayraktar TB2 SİHA Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - Arnavutluk, Türkiye’den 3 adet Bayraktar TB2 SİHA'sı satın almak üzere anlaşma imzaladı. Baykar şirketi, Arnavutluk'la birlikte ihracat yapılacak ülke sayısının 27'ye ulaştığını açıkladı.

Arnavut makamlarından yapılan açıklamaya göre, başkent Tiran'da Başbakanlık binasında düzenlenen törene, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Savunma Bakanı Niko Peleshi, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar katıldı.

Başbakan Edi Rama, Bayraktar SİHA'larının ülkenin milli güvenliğine yönelik tehditlere karşı kullanılmak üzere hazır olacağını, ancak normal zamanlarda polise yardım amaçlı olarak da kullanılacağını açıkladı.

Rama, TB2'lerin Arnavut topraklarının gözetimi, kenevir tarlalarının konumunun belirlenmesi ve orman yangınlarının takibi gibi alanlarda kullanılacağını kaydetti.

SİHA'ları bir savaşta kullanmayı asla arzu etmediklerini vurgulayan Rama, ancak SİHA'ların "her tür duruma karşı silahlı ve muharebeye hazır durumda olacağını" söyledi.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da bu teknolojinin iki ülke arasında yeni bir çağ başlatmasını, Arnavutluk'un egemenliğine ve halkına destek olmasını dilediğini ifade etti.

Sistemleri güncel tutma adına destek için Arnavutluk'ta bulunduklarını belirten Bayraktar, "Bu teknolojilerin envanterde gerçekten önemli varlıklar olduğu zaten kanıtlanmış durumda. Sadece savaş zamanlarında değil barış zamanında da kullanılabilir. Burada Arnavutluk'a ve komşu ülkelere hizmet edecek bir servis merkezi kuracağız." dedi.

2009 yılında NATO üyesi olan Arnavutluk'un savaş uçağı bulunmuyor.

Bayraktar TB2 SİHA filosunun satın alınmasına yönelik sözleşmede, Arnavutluk tarafından alınan SİHA'ların, ulusal güvenlik, suçla ve yasa dışı uyuşturucu ekimi mücadele ile sivil acil durum alanlarında kullanılması öngörülüyor.

Baykar şirketinden yapılan açıklamada da Arnavutluk ile imzalanan SİHA ihracat sözleşmesiyle TB2 SİHA'ları ihraç edilecek ülke sayısının 27'ye ulaştığı belirtildi.

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ayrıca Arnavut gençlerin teknoloji geliştirme yolculuğunu desteklemek üzere bir Bilim Merkezi kurulacağını açıkladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli