Kıbrıs’ta gerginliğe neden olan yol projesi durdu mu?

21-08-2023
Etiketler Kıbrıs UNFICYP Birleşmiş Milletler Pile-Yiğitler Yolu Projesi
A+ A-

Haber Merkezi - Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Yiğitler-Pile yolu gerginliği devam ederken BM Özel Temsilcisi Stewart ile yaptığı görüşmenin ardından “projeye devam edileceğini” açıkladı. UNFICYP Sözcüsü Aleem Siddique ise “Pile’deki çalışmaların yeniden başlamasını engellemeye hazırız” mesajını verdi

Kıbrıs’ta Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı Pile Köyü'nde başlatılan yol projesine ilişkin tartışmalar sürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu (UNFICYP), Kıbrıs Türk kuvvetlerinin adayı ikiye bölen tampon bölgedeki Pile köyünde tartışmalı yol inşaatını engellemesi üzerine gerginlik yaşanmıştı.

Türk yönetiminden açıklama

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yol projesi çalışmalarının durdurulmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Kıbrıs televizyonu Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'na (BRT) açıklamalarda bulunan Ertuğruloğlu, Pile yolu konusunda Türk yönetimi ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında görüşmelerin sürdüğünü, sabah saatlerinde BM'nin Kıbrıs'taki özel temsilcisi Colin Stewart ile görüştüğünü aktardı.

Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler Yolu Projesi çalışmalarının durdurulduğu yönünde bazı medya organlarında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak,"Pile-Yiğitler Yolu Projesi çalışmalarının durdurulması, söz konusu değildir. Bu yol mutlaka yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

UNFICYP Sözcüsü: Çalışmaları engellemeye hazırız

Öte yandan Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique, Pile’deki ara bölgede durumun sakin olduğunu ifade etti.

Siddique, “BM Barış Gücü mensupları bölgedeki varlığını sürdürüyor ve durumu yakından takip ediyor. UNFICYP çalışmaların yeniden başlamasını engellemek için hazır bekliyor” dedi.

Konu BMGK gündeminde

Öte yandan Kıbrıs’taki gelişmeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bugün New York’ta, başlayacak planlı kapalı toplantısında da gündeme gelecek.

Rusya, Cumartesi günü İngiltere, ABD ve Fransa’nın imza attığı, Çin’in ise itiraz etmediği BM Güvenlik Konseyi’nin Pile’de yaşananları çok güçlü şekilde kınayacağı bir açıklama yayınlamasını engellemişti.

Pile köyü, Birleşmiş Milletler kontrolünde özel bir statüye sahip.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli