Irak Dışişleri Bakanı: Fransa ve Almanya’da Şengal anlaşması görüşüldü

20-10-2020
Rûdaw
Etiketler Irak Kürdistan Şengal Anlaşması Fuad Hüseyin Almanya Fransa
A+ A-

Almanya (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Başbakan Mustafa Kazımi’nin Fransa ve Almanya ziyaretlerinde Erbil ile Bağdat arasında yapılan Şengal anlaşmasının gündeme geldiğini ve her iki ülkenin de anlaşmayı önemsediğini söyledi.

Mustafa Kazımi başkanlığındaki Irak heyeti bir dizi temaslarda bulunmak üzere Avrupa’yı ziyaret etti. İki gün önce Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşen heyet bugün de Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Irak heyeti Almanya temaslarının ardından İngiltere’yi ziyaret edecek.

Rûdaw’a konuşan Fuad Hüseyin, Fransa ve Almanya’daki görüşmelerinin iyi geçtiğini ve askeri yardımlaşma ve güvenlik alanında bir takım anlaşmalar yapıldığını ifade etti.

Hüseyin, görüşmelerde Kürdistan Bölgesi’nin gündeme geldiğini kaydetti.

Fransa ve Almanya’daki görüşmelerde Irak’taki büyükelçiliklerinin güvenliğinin ele alındığını belirten Hüseyin, “ABD’nin Irak’tan çekilmesi kararı görüşüldü. ABD’nin çekilmesinin etkilerinin ne olacağı değerlendirildi. ABD’nin kararını uygulamamasını umut ediyoruz ve Avrupalılar da bu umudu taşıyor” dedi.

Fransa ve Almanya’nın Erbil ile Bağdat arasında Şengal’e ilişkin varılan anlaşmaya büyük önem verdiğini ifade eden Hüseyin, sözlerine şunları ekledi:

“Fransa ve Almanya Erbil ile Bağdat arasında Şengal konusunda imzalanan anlaşmaya büyük bir önemle ele aldı. Başbakanı bu konuda destekleyerek teşekkür ettiler. Çünkü Şengal’in komşu ülkelerle de ilgisi var.”

Bakan Hüseyin ayrıca, Erbil ile Bağdat ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, “Dış ülkelerin müdahale etmesine gerek yok. Erbil ile Bağdat arasında müzakereler devam ediyor ve Başbakan da Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile her zaman iletişimde. Mevcut sorunlar da müzakere ile çözülecek” diye konuştu.    

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli