ALMANYA - 200 Ezidi ailenin sığınma talebi hala kabul edilmedi

15-09-2023
Ala Şali
Ala Şali
Etiketler ALMANYA Ezidi Kürtler IŞİD Şengal Anlaşması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD mağduru Ezidi Kürtlerin Avrupa’daki mültecilik sorunu devam ediyor. Ezidi Kürt Meclisi’nden yapılan açıklamada 2014 yılında Şengal'i terk edip Almanya’ya giden 200 Ezidi ailenin hâlâ sığınma taleplerinin kabul edilmediği ifade edildi. 

IŞİD katliamından önce Şengal’e bağlı Xanasur'da yaşayan 28 yaşındaki Haşim el-Dahhi, 2017 yılında Amlanya’ya göç etti.

Rûdaw’a konuşan Haşim el-Dahhi yaklaşık 6 yıldır Almanya’da oturum izni alamadığını belirterek, "Hepimiz korkuyoruz. 7-8 yıldır oturma iznimiz olmadan buradayız. Hiçbir şeyimiz olmadan Şengal’e dönersek yönümüzü şaşırmış gibi ortalıkta kalırız. Çok zor olacak ve belirsiz bir durum. Orada hiçbir şeyimiz yok. Evlerimiz yıkık ve içinde hiçbir şey yok” dedi.   

Şengal’deki durum yıllardır istikrarsızlığını koruyor ve çok sayıda Ezidi Kürt aile kamplarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Ezidi Kürt Meclisi’nin yayımladığı bilgilere göre 70 Ezidi Kürt geri dönüş başvurusu aldı, 15 kişi parmak izi süreci tamamlandıktan sonra belirlenen ülkelere gönderilecek. Almanya’da yaşayan 200 aile ise hala oturum izni almayı bekliyor.

Berlin'deki Ezidi Evi, Almanya Federal Meclisi’ne Ezidi Kürtlerle ilgili hazırlanan bir raporu meclise sunmaya hazırlanıyor.

Rûdaw’a konuşan Ezidi Evi üyesi Enver Celal Karim, “Ezidi Kürtlerinin iltica başvuruları 2017'den bu yana reddediliyor. Bu nedenle Almanya'daki Ezidi Evi ve Ezidi Topluluğu Birliği hükümete seslerini duyurmak için Berlin'de bir gösteri düzenledi” dedi.

Almanya Meclisi Liberal Parti üyesi Peter Height Ezidi hakları savunucusu olarak mecliste aktif bir şekilde Ezidilerin yaşadıkları olumsuzlukları gündeme taşıyor.

Rûdaw’a konuşan Peter Height, ilerleyen zamanda Şengal’i ziyaret etmek istediğini ifade ederek, “Normal şartlarda anlaşma mültecilerin sınır dışı edilmemesini öngörüyor. Eğer bu karar doğruysa, onlardan parlamentoda İnsan Hakları Komisyonu'na bir rapor vermelerini isteyeceğim. Ekim ayında Şengal Anlaşması’nın uygulanmasına destek vermek için parlamento heyetiyle birlikte Kuzey Irak'a gideceğim. Ezidi Katliamı’nın soykırım olarak tanınması için payımıza düşeni yaptık ama şu anda anlaşmanın bendlerinin uygulanması için çalışmalıyız. Bu nedenle kendimiz Şengal’e gideceğiz ne yapmamız gerektiğini, nerede destek verebileceğimizi ve yardım edebileceğimizi bilmek istiyoruz” diye konuştu.

Almanya Göç ve Mülteciler Bakanlığı'nın verilerine göre 2022 yılında 252 bin 422 kişi iltica başvurusunda bulundu. Başvurulardan yüzde 5,8'i Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden yapıldı.

73’üncü Ezidi Fermanı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla Suriye ve Irak’ta ortaya çıkan örgüt, 2014’ün haziran ayında Musul kentine saldırarak işgal ettikten sonra 3 Ağustos'ta Şengal'i hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı. Kürt Ezidiler bu katliamı "73. ferman" olarak isimlendirdi.

Ezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik barbarca saldırıda yüzlerce Ezidi Kürt toplu halde öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişiyi ise kaçırdı.

Saldırıdan kaçan yüz binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlercesi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

Saldırının ardından Şengal’in işgalden kurtarılması için büyük bir mücadele verildi. 13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alındı.

Yakın tarihin en vahşi katliamı

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları, yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan “Ezidileri Kurtarma Ofisi” kuruldu.

Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin çalışmaları kapsamında 3 bin 500’den fazla kişi kurtarıldı. Ancak hala kaçırılanların birçoğunun akıbeti bilinmiyor.

Kürdistan Parlamentosu, 2019 yılında 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etti.

3 Ağustos 2014: Şengal’de Ezidi Soykırımı

En az 5000 kişi katledildi

Sadece ilk iki günde 1293 kişi katledildi

1500 Ezidi kadın cinsel saldırıya maruz kaldı

6500 Ezidi kadın ve çocuk kaçırılarak ”köleleştirildi”

400 bin kişi göç etti

1273’si kadın 1444’ü erkek 2717 Ezidi Kürt hala kayıp

Şu ana kadar 1207 kadın, 339 erkek ve 2008 çocuk kurtarıldı

325197 Ezidi göçzede hala Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor

100 bin Ezidi dünyanın değişik ülkelerine göç etti

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli