VİDEO - Bahmut’ta savaş devam ediyor, siviller çaresiz

20-07-2023
Dilnya Rahman
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ukrayna Rusya Bahmut Savaş
A+ A-

Dilniya Rahman

Bahmut (Rûdaw) -  Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Bakhmut şehrinde çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Rûdaw ekibi bölgede halkın durumuna dikkat çekmek için köyleri ziyaret etti ve Ukraynalılara mikrofon uzattı.

Rûdaw'ın ekibi, Donetsk bölgesindeki Bahmut kentine 15 kilometre uzaklıkta Rusya ile Ukrayna ordusu arasında çatışmaların en yoğun olduğu bölgelerinden birine gitti.

Rus kuvvetlerinin Bahmut şehrinin kontrolünü ele geçirmesinin üzerinden yaklaşık iki ay geçti. Ukrayna güçlerinin karşı saldırı başlattığı Bahmut’a bağlı kasaba ve köylerde kalanlar ise yarın ne olacağını bilmeden yaşıyor.

Alexandro Shultino köyünde yaşayan 35 yaşındaki Larichev, köyün 5 bin sakininden geriye kalan yedi kişiden biri.

Larichev, “Burada doğdum ve kendi evimde ölmek istiyorum. Her gün komşularımın evlerini ziyaret eder ve köyde kalan hayvanları beslerim” diyor.

İnsani yardım kuruluşlarının kendilerine bazen gıda yardımı yaptığını anlatan Larichev, “Hahçelerimiz var, tavuklarımız ve ördeklerimiz var. Adım adım yaşıyoruz. Burada bombaların altında yaşadığımız doğru ama gidecek yerimiz olmadığı için kalıyoruz" diye ekliyor.

Santurinovka köyünden 81 yaşındaki Stefa da hükümetin geride kalanlar için planlanın olmamasından şikayet ediyor.

Stefa, "Bir oğlum vardı, çok iyiydi. Onu Çernobil'e gönderdiler ve ben oğlumu kaybettim. Şimdi bana sahip çıkacak kimse yok. Ne yapayım!” diyor.

Savaçtan önce 67 bin kişinin yaşadığı Konstantinovka'da şu an sadece 20 binkişi kalıyor. Donetsk bölgesindeki şehirlerdeki durumu savaşla birlikte her gün daha da kötüleşiyor.

Konstantinovkalı Anton Davidov, "Burada hiç üretim yok artık, hatta küçük işletmeler bile yok. Sadece bir pazar var ve biz burada kalıyoruz, buradan alış veriş yapabiliyoruz" diye konuşuyor.

Doğu Donetsk bölgesinin yüzde 50’si Rus kuvvetlerinin kontrolü altında. Bahmut'un kontrolünü kaybeden Ukrayna kuvvetleri bölgeyi geri almak için taarruz başlattı ancak şu ana kadar çok yavaş ilerleyebiliyorlar.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli