Venedik Komisyonu’ndan Türkiye’nin yeni seçim yasasına eleştiri

20-06-2022
Rûdaw
Etiketler Venedik Komisyonu Seçim yasaı Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – Venedik Komisyonu Türkiye’nin seçim yasasını eleştirerek, “Küçük partilerin seçime katıldıktan sonra parlamentoya temsilci gönderme şanslarının zor olduğu” uyarısı yaptı.

Venedik Komisyonu, Türkiye’de iktidarın seçim sistemi yasasındaki son değişiklikleriyle ilgili görüşünü içeren raporunu yayımladı.

Euronews’in aktardığı raporda, seçim barajının düşürülmesinin memnuniyetle karşılandığı ancak diğer maddelerin kapsayıcı demokrasiye ve seçimlerin tarafsızlığına zarar verebileceği uyarısında bulunuldu.

Raporda yüzde 7’lik barajın yine de Avrupa için oldukça yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye Denetim Komitesi, Meclis’te çıkan yasayla ilgili Venedik Komisyonu’ndan görüş istemişti.

Bağımsız huhukçu uzmanlardan oluşan Venedik Komisyonu raporunda, kabul edilen yasanın daha yeni ve daha küçük partilerin seçime katıldıktan sonra parlamentoya temsilci gönderme şanslarının oldukça zor olduğu uyarısında bulunuldu.

Venedik Komisyonu, geçen ay Türkiye’de Adalet Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), siyasi partiler ve baroların temsilcileriyle görüşmüştü.

Raporda, Türkiye’nin 2018 yılında parlamenter sistemden, 1cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi”ne geçişinin ardından seçim sisteminde reforma gidilmesi ihtiyacının gerekli olduğu vurgulandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli