Biden Ukrayna’ya daha fazla ‘hava savunma sistemi’ sözü verdi

10-07-2024
Etiketler Ukrayna Hava savunma sistemi Joe Biden NATO
A+ A-

Haber Merkezi - NATO'nun 75. yıl zirvesi Washington'ın ev sahipliğinde başladı. Zirvenin açılışında konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sözü verdi.

Zirvenin açılış konuşmasını, birliğin 75 yıl önceki kuruluş anlaşmasının imzalanmış olduğu Mellon Oditoryumu'nda, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptı.

Stoltenberg ardından bir konuşma yapan ABD Başkanı Biden da İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla üye sayısı 32'ye çıkan NATO'nun her zamankinden güçlü olduğu mesajını verdi.

BBC’de yer alan habere göre, NATO'nun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'sinin savunma bütçesine harcanması zorunluluğuna 23 ülkenin uyduğunu vurgulayan Biden, "NATO'nun temelinde demokratik bir karaktere sahip olduğunu unutmayın. Hep de öyle olacak" dedi.

'Putin Ukrayna'yı haritadan silmek istiyor'

Biden'ın konuşmasında önemli bir yeri, Rusya'nın iki yıldan fazla süre önce işgal hareketi başlattığı Ukrayna aldı.

Biden; ABD, Almanya, Hollanda, Romanya ve İtalya'nın birlikte Ukrayna'ya gelecek aylarda "onlarca ek taktik hava savunma sistemi" göndereceğini belirtti.

ABD'li yetkililer paketin Patriot füzeleri ve bileşenlerini içereceğini belirtti.

"Putin Ukrayna'ya tamamen boyun eğdirmek, Ukrayna'nın demokrasisini, kültürünü yok etmek ve ülkeyi haritadan tamamen silmek istiyor" diyen Biden, Ukrayna'nın Putin'i durdurabilecek gücü olduğunu ve bunu başaracağını söyledi.

Rusya'nın Pazartesi günü Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda Kiev'deki bir çocuk hastanesi de hedef alınmıştı.

ABD'de bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ise katıldığı başka bir toplantıda yaptığı konuşmada Pazartesi günü Rus saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 43 olduğunu belirtti ve "Artık güçlü kararlar almanın vakti geldi, Kasım'ı ya da ilerleyen ayları bekleyemeyiz. Bunun sona ermesi için Putin'e karşı hep birlikte taviz vermeden hareket etmeliyiz" diye konuştu.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov saldırıların ardından, daha fazla hava savunma sistemine ihtiyaç duyduklarını belirterek müttefiklerine çağrıda bulunmuştu.

Biden zirve açılışındaki konuşmasının ardından, genel sekreterliği döneminde NATO'nun çok fazla yol kat ettiğini söylediği Stoltenberg'i sahneye çağırarak "Başkanlık Özgürlük Madalyası" takdim etti.

NATO'nun 13. Genel Sekreteri olan Stoltenberg, 2014'ten bu yana bu görevi yürütüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli