KOLOMBİYA- Eski gerilla Petro, cumhurbaşkanı seçildi

20-06-2022
Etiketler Kolombiya Gustavo Petro
A+ A-

Haber Merkezi – Kolombiya'da cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimini kazanan Tarihsel Pakt Koalisyonu'nun solcu adayı ve M 19 örgütünün eski gerillalarından olan Gustavo Petro, ulusal diyalog çağrısında bulundu.

Başkent Bogota'da destekçilerine seslenen eski gerilla Petro, ülkede gerçek bir değişimin kazandığını belirterek, kampanyasına destek olan partililere teşekkür etti.

M 19 hareketinin eski bir gerillası olan Petro, bugünün Kolombiya için tarihi olduğunu vurgulayarak, "Bugün şüphesiz tarihidir, şu anda yazdığımız şey Kolombiya için, Latin Amerika için, dünya için yeni bir tarihtir çünkü burada 11 milyon erkek ve kadın seçmenle birlikte kuşkusuz bir değişimi yaşadık" ifadesini kullandı.

Ülkede barış, sosyal adalet ve çevresel adaletin önemine değinen Petro, "Bana ulusal bir anlaşmanın ne için olduğunu sorarlarsa, aile hayatını daha iyi bir yaşam haline getirecek reformlara olanak tanıyan, yaşlıların emekli maaşı alabileceği, gençlerin iyi bir üniversiteye sahip olabileceği büyük ulusal bir uzlaşma sağlamalarını söylerdim" dedi.

Petro, rakibi Rodolfo Hernandez'e oy veren 10 milyon seçmene saygı duyduklarını dile getirerek, her kesimden destek görmek istediklerini söyledi.

ABD ile ilişkilere değinen Petro, "ABD hükümetiyle görüşmenin zamanı geldi. Kuzey ve Güney Amerika'nın tüm hükümetlerine, enerji dönüşümünü hızlandırmak için oturup konuşmamızı öneriyorum" şeklinde konuştu.

Öte yandan Francia Marquez de Kolombiya'nın ilk siyah Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçildi.

 

Gustavo Petro kimdir?

1960’ta Cordoba’da doğan Gustavo Petro, Externado Üniversitesi'nden mezun oldu.

Kamu yönetimi ve iktisat üzerine master yapan Petro, M 19 hareketinde gerilla mücadelesi saflarında yer aldı.

Örgütteki kod adı “Aureliano” olan Petro, bu harekete 1970'lerde katılmış ve 1985'te tutuklanarak iki yılını hapiste geçirmişti.

Ardından Virgilio Barco hükümetiyle gerçekleştirilen barış süreciyle birlikte M 19 Demokratik İttifakı'nın kuruluşunda yer aldı ve 1991 Kurucu Meclisi'ne Temsilciler Meclisi üyesi olarak girdi.

2006-2010 arasında senatör olarak görev yaptı.

2011-2015 arasında başkent Bogota Belediye Başkanı oldu.

Petro 2018'de ikinci kez başkanlığa aday oldu ve ikinci tura yükseldi, ancak ikinci turda Başkan Iván Duque karşısında yarışı kaybetti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli