Tarihi zirvenin sonuç bildirgesi açıklandı

19-01-2020
Rûdaw
Etiketler Berlin Libya Konferans
A+ A-

Haber Merkezi- Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen konferans sona erdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetiyle yapılan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı konferans 4 saatten fazla sürdü.

Zirvenin ardından Merkel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame basın toplantısı düzenlendi.

Merkel: Libya'daki krizin çözümü askeri olmayacak

Merkel, burada yaptığı konuşmada, "Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Ateşkes ve silah ambargosuna saygı duyulacak" dedi.

"Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık" diyen Merkel, sözlerine şunları ekledi:

"General Hafter ve Başbakan Sarrac'ın burada olması önemli. Kendileri fikirlerini söylediler. İki tarafta masa başına oturdu ve daha pekiştirilmiş ateşkesin oluşturulması için çalışıldı. Önümüzdeki haftalarda adımların atılmasını bekliyoruz. Tüm katılımcılar, 5+5 komitesi bir araya gelene kadar bir taahhüt verdiler. Bunların içerisinde çatışmanın devam etmesi yönünde destek vermeme çağrısı var. Burada önemli olan bugün verilen sözlerin takip edilmesi, gerçekleştirilmesi. Amaç Libya halkına kendi kaderlerini tayin etme hakkındır. Önümüzdeki yol bir hayli zorlu. Libya içerisinde tartışmalar var ama gördüğümüz korkunç ıstırap ve terörizmin artması daha önemli. Bütün taraflar taahhütlerin uyulmasını bekliyor."

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, "Libya çatışmasının askeri bir çözümü olamaz. Taraflar silahlı çatışmaya müdahale etmeyecek. Silah ambargosuna uyulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullanarak, “Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre'de toplayacak duruma geldik" mesajını verdi.

Guterres toplantıya katılan tüm tarafların ateşkesi destekleme taahhüdünde bulunduğu söyledi.

Almanya Dışişleri Heiko Maas ise Libya krizi ile ilgili 4 çalışma grubu oluşturulacağını duyurdu.

Libya Konferansı Bildirgesi

- Ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için BM'ye çağrıda bulunuyoruz

- Merkezi ve sivil otoritenin kontrolünde birleşik bir Libya ulusal güvenlik sisteminin kurulmasını destekliyoruz

- Libya'da tüm taraflara özgür, kapsayıcı ve adaletli seçimlerle geçiş sürecini sonlandırmaları için çağrı yapıyoruz

- Ateşkesin başlamasından itibaren taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulunuyoruz

Recep Tayyip Erdoğan, Berlin'deki Libya Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli dostum, samimi diyaloğumuza ve karşılıklı anlayışa dayalı çok boyutlu iş birliğimiz ortak coğrafyamızdaki sorunların çözümü bakımından önemli katkılar sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli