Libya'daki katliam kurbanlarının aileleri adalet istiyor

14-08-2023
Etiketler Libya Toplu mezar Kaddafi
A+ A-

Haber Merkezi – Libya’da toplu katledilenlerin aileleri suçlulara verilen hapis cezasını yeterli bulmuyor. Aileler katillerin idam edilmesini istiyor.

Mohamad Allafi, Şubat ayında bir askeri mahkeme tarafından cinayetten hüküm giymiş 30 kişiye verilen altı yıldan ömür boyu hapis cezalarının yeterli olmadığına inanıyor.

Tarhuna'da işkence gören, öldürülen ve sıra sıra toplu mezarlara atılan yüzlerce kişinin akrabaları da onunla aynı fikirde.

Yakınlarını toplu katliamlarda kaybeden aileler, çocuklarını "soğukkanlılıkla" öldürenlerin acısını ancak idam cezasının hafifletebileceğini söylüyor.

Ölüm cezası Libya'da hala yasal, ancak nihai ceza sıklıkla uygulanmıyor.

Libya'daki pek çok aile, 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesi ve öldürülmesinin ardından yaşanan şiddet ve adaletsizlik yıllarından sarsılmış durumda.

Kaddafi’nin ölümü Kuzey Afrika ülkesini kaosa sürükledi.

Başkent Trablus'un 80 kilometre güneyinde yer alan 40 bin nüfuslu Tarhuna, burada işlenen vahşetlerle dikkat çekiyor.

Onu yöneten altı kardeşin adını taşıyan Kaniyat adlı korkulan bir milis grubu, 2015'te Tarhuna'yı ele geçirdi ve muhalifleri ve çoğu zaman tüm ailelerini sistematik olarak susturmaya başladı.

Al-Kani kardeşlerin terör estirdiği kentte, aslanlarını kurbanlarının etleriyle beslendiği söylendi.

Mohamad Allafi, Kaniyat'ın 2019'da 30 yaşındaki oğlunu kaçırdığı günü asla unutmayacak.

"O gece onu onlarca kez aradım ama nafile," dedi titreyen bir sesle. Ceset aranıyor -

Babası, Murad'ın "siyaset ve milislerden oldukça uzak durduğu" konusunda ısrar ediyor.

Kaniyat'ın gözünde tek suçu, milislerin kasaba üzerindeki şiddetli kontrolüne karşı çıkan Na'aji kabilesine ait olduğunu gösteren bir kimlik kartına sahip olmasıydı.

El Kani kardeşler bir süre Trablus'ta üslenen milislerin yanında yer aldı.

Ancak doğu merkezli askeri diktatör Halifa Haftar 2019'da başkente bir saldırı başlattığında, aşiret taraf değiştirdi ve ona arka üs olarak Tarhuna'yı teklif etti.

Haftar'ın güçleri bir yıl sonra bozguna uğrattığında El Kaniler ortadan kayboldu.

Liderleri Muhammed de dahil olmak üzere kardeşlerden üçü öldürüldü ve Tarhuna'daki yerel halk, diğer üçünün şu anda Bingazi, Mısır veya Ürdün'de saklandığına inanıyor.

El Kanilerin Tarhuna'dan gitmesiyle bölge sakinleri toplu mezar aramaya başladı. Sert aşı boyası toprağı maçalarla yonttular, birçoğunun kaybolduğuna dair işaretler bulmak için çaresizdiler.

Murad Allafi'nin cesedi keşfedilecek 350 kişiden biriydi.

Libya'nın kayıplar dairesi şimdiye kadar 226 kalıntı tespit etti ve halen üç ana bölgede daha fazlasını arıyor.

Adalet bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tarhuna cinayetlerine karıştıklarından şüphelenilen düzinelerce kişinin yargılandığı ikinci duruşmanın önümüzdeki haftalarda sonuçlanması bekleniyor.

Üç talep

Kurbanların aileleri derneğinden Mossab Abou Kleich, Şubat ayındaki karara atıfta bulunarak, "Askeri savcılık, insanları Tarhuna'daki suçlardan yargıladı ve adaletsiz ve yetersiz kararlar Verdi. Ölüm cezası almaları gerekirdi" dedi.

Abou Kleich, "Yüzlerce sivilin öldürülmesinden doğrudan sorumlu olduğu kanıtlananlar için sadece hapis cezası verilmesi hiçbir aileyi tatmin etmez" diyerek  "İşlenen suçla orantılı" bir ceza verilmesi çağrısında bulundu.

Abou Kleich, ailelerin üç temel talebinin "kayıpların bulunması, suçluların takip edilmesi, soruşturulması ve tazminat" olduğunu söyledi.

Hükümetin, Tarhuna'daki aşiret gerilimlerini hafifletmeye ve kasabanın tarihindeki bu kanlı bölümü sona erdirmeye yardımcı olacak şekilde mülkleri yok edilen ailelere tazminat ödemeye öncelik vermesi gerektiğini söylüyor.

Yargılamanın sonucu ne olursa olsun Tarhuna faciası insanların hayatını etkilemeye devam edecek.

Abdelhakim Allafi, "Murad'ın öldürülmesinden bu yana karım ve ben hastayız. Şekerim ve tansiyonum var ve eşim dayanılmaz ağrılardan yatalak durumda" dedi.

Dört yıl sonra Mahmud el Marghani, yedi, 10 ve 14 yaşındaki yeğenlerine babaları Halid'in Haziran 2019'da neden ortadan kaybolduğunu hala açıklayamıyor.

59 yaşındaki adam kimliği belirsiz üç kişi tarafından evinden kaçırıldı ve zorla büyük bir jipe bindirildiği günden beri hala kayıp.

Marghani onlara babalarını sorduklarında, "Bir geziye çıktı," diyor.

Onlara "suçlulardan birinin kendisine işkence ettiğini ve onu öldürdüğünü kabul ettiğini" söyleyemez.

 

Kaynak: AFP

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli