MISIR - Selahaddin Eyyûbi'nin annesine ait türbe yıkılma tehdidi altında

18-06-2023
Selahaddin Eyyûbî'nin annesine Melike Xatun türbesi
Selahaddin Eyyûbî'nin annesine Melike Xatun türbesi
Etiketler Selahaddin Eyyûbî Mısır Türbe Kürdistan Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt ve İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan hükümdar Selahaddin Eyyûbî el Kurdî’nin annesinin Mısır’daki türbesi bir yol yapım projesi nedeniyle yıkım tehlikesiyle karşı karşıya.

Mısır’da yaşayan Kürt vatandaşı İbrahim Eziheri Rûdaw’a gönderdiği bir videoda, Kahire’de bir yol projesinin yapımı için 800 yıl önce inşa edilen Selahaddin Eyyûbî el Kurdi’nin annesinin mezarının bulunduğu türbenin yıkılacağını söyledi.

İbrahim Eziheri, “Bu yapı bir tarihi eser olarak kaydedilmediği için, Birleşik Arap Emirliklerine ait bir firmanın yol yapım projesi bahanesiyle yok edilmek isteniyor” dedi.

8 yıldır Mısır’da okumak için yaşayan İbrahim Eziheri, “Mısır’da tarihi miras olarak kayda geçmeyen ve yok olan birçok tarihi yer var. Bu türbe bir Kürt hanedanı olan Eyyûbîlerin tarihinin bir parçası ve yok olmasına izin vermemek gerekir” şeklinde konuştu.

Kürt hükümdar Selahaddin Eyyûbî el Kurdi’nin annesi Melike Xatun ve birçok tarihi mezarın yer aldığı türbenin tarihi Moğol, Osmanlı ve Memlük istilaları öncesine dayanıyor.

İbrahim el-Ezheri, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı'na türbenin yıkılmasını önlemek için Mısır hükümeti ile görüşme çağrısında bulundu.

 

Selahaddin Eyyûbî  kimdir?

Ebu Muzaffar Yousef Necmeddin Eyyûbî Şadi, bilinen adıyla Selahaddin Eyyûbî 1138'de günümüzde Irak topraklarında olan Tikrit'te Kürt bir ailede dünyaya geldi. Selahaddin Eyyûbî’nin babası Necmeddin Eyyûb ise, o dönemde bir Kürt hanedanlığı olan Şeddâdîler'in hüküm sürdüğü Divin şehrinde, Ecdenakan isimli, ahalisinin tamamının Kürtlerden oluştuğu bir köyde doğmuştur ve babasının adı Şâdi (veya Şazi) el-Kürdî’dir. Eyyubi ailesi, Hezbaniyye Kürtlerinin Revvâdîler aşiretindendir.

Zengi Devleti'nin komutanı olan Selahaddin Eyyûbî'nin 1171 yılında kurduğu Eyyubi Devleti, Mısır ve Suriye'de egemen oldu. En güçlü olduğu dönemde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz, Kudüs, Libya, Yemen ve Levant bölgelerini egemenliği altında tutmuştur. 1171'de Selahaddin Eyyubi tarafından Mısır'daki Şii Fâtımî Halifeliği'nin ortadan kaldırılmasının ardından doğan bir iktidar boşluğuyla Selahaddin'in ''Mısır Sultanı'' ilan edilerek tarih sahnesine çıkan devlet, 1187'de Hıttin Muharebesi ile Kudüs'ü Hristiyanlardan geri almış ve Orta Doğu'da önemli bir güç hâline gelmiştir.

Nüfusunun çoğunu Kürtlerin ve Arapların oluşturduğu Eyyubiler Devleti, topraklarını Hicaz'a ek olarak, Levant bölgesinin çoğunu kapsayacak şekilde, Mısır sınırlarının ötesine hızla genişletti. Yemen, Kuzey Nubia, Trablusgarp, Sirenayka, Kürt illeri ve özellikle Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgeler ile şimdiki Kürdistan Bölgesi topraklarına hükmetti.

Haçlıların Kudüs'ü 1099 yılında ele geçirdikten 88 yıl sonra, Kudüs'ün bu sefer Selahaddin komutasındaki Eyyubiler tarafından geri alınmasıyla Haçlılara karşı kazanılan zaferden dolayı Selahaddin, bugün başta saltanat sürmüş olduğu birçok ülkede ulusal bir kahraman olarak anılmaktadır. Günümüzde, saltanatının birer parçası olmuş olan Mısır, Suriye, Filistin, Kürdistan Bölgesi hükümeti, Yemen ve doğum yeri olan Irak’ın, ulusal arması olarak hanedan kartalını armalarında bulundurmaktadırlar.

Adaleti, cesareti ve sade yaşamıyla düşmanın bile takdirini kazanan Selahaddin, 1193’de tarihinde hastalıktan öldü.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli