Irak'ın BM Özel Temsilcisi Türkiye’yi şikayet etti

18-05-2022
Rûdaw
Etiketler Irak BM Zap Avaşin Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak'ın Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Muhammed Hüseyin Bahr El Ulüm, Türkiye’nin askeri güçlerinin Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarından çekilmesi için Türkiye'yi resmen BM’ye şikayet etti.

BM Güvenlik Konseyi, Irak'taki durumu görüşmek üzere dün New York'ta toplandı.

BM Özel Temsilcisi Muhammed Hüseyin Bahr El Ulüm, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "PKK’nin saldırıları Türk kuvvetlerinin Irak toprakları içinde kalması için artık bir bahane değil" dedi.

Türkiye, 18 Nisan 2022’de Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK'ye yönelik yeni bir askeri operasyon başlatmıştı. Operasyon halen Metina, Zap, Avaşin ve Basyan’da devam ediyor.

Rûdaw New York muhabiri Majid Nizameddin Gili, Irak Temsilcisinin toplantıda Türkiye'yi operasyonlardan dolayı resmen şikayet ettiğini ve Türkiye'ye karşı takındığı sert tutumu İran’a karşı takınmadığını söyledi.

Bahr El Ulüm, ülkedeki siyasi durum ve siyasi partilerin sorunlarıyla ilgili olarak da, "Iraklı partilerin siyasi durumu anlama, uygun bir çözüm bulma ve yeni bir hükümet kurma çabaları devam ediyor" dedi.

IŞİD’e karşı operasyonlar hakkında bilgi veren temsilci, "Nisan ayında Irak güçleri IŞİD'in izini sürmek için kapsamlı bir saldırı başlattı" dedi.

Bahr El Ulüm, Hol Kampı’ndaki Iraklıların Irak’a getirilmesi için kararlı olduğunu da söyledi.

Irak Temsilcisi, konuşmasının bir başka bölümünde, ülkesinin IŞİD ile mücadelede uluslararası toplumla işbirliğini sürdürme kararlılığını vurguladı ve “Irak toprakları, çeşitli anlaşmazlıkların ve siyasi meselelerin çözüm yeri ile terör tehdidi gibi gerekçelerin sahası olarak kullanılmamalı” ifadelerini kullandı.

Rûdaw'a konuşan Duhok yetkililerine göre, Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle 1991'den 2022'ye kadar 380 köy boşaltıldı. Son 4 yılda 34 sivil hayatını kaybetti, 15 sivil de yaralandı.

Bahr El Ulüm, IŞİD'den kurtarılan bölgelerdeki durum ve bu bölgelere hizmet verilmesiyle ilgili ise uluslararası toplumla işbirliği içinde, kurtarılan bölgelerin huzura kavuşturulabileceğini söyledi ve altyapı yatırımlarıyla birçok mültecinin evlerine döndüğünü söyledi.

Temsilci, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin parlamento seçimleri için yaptığı yardım çağrısına da destek vererek, “Erbil'e yapılan füze saldırısı büyük bir zarar verdi” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli