Avustralya ve Japonya Rusya’ya yaptırımların kapsamını genişletti

18-03-2022
Rûdaw
Etiketler Rusya Ukrayna Savaş Yaptırım Avustralya Japonya Oligark
A+ A-

Haber Merkezi - Avustralya ve Japonya, Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayacak.

Avustralya hükümeti, Ukrayna savaşında yaptırım uyguladığı kişilerin dışında bıraktığı ve ülkede varlıkları bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı 2 Rus oligarkının listeye dahil edildiğini açıkladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Rus tarafına uyguladıkları yaptırımları genişlettiklerini duyurdu.

Yeni yatırımlara oligarkların yanı sıra 11 Rus bankasını ve devlet kuruluşunu dahil ettiklerini açıklayan Payne, "Listede, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı yer alıyor. Son zamanlarda Rusya Merkez Bankası'nı dahil etmemizle birlikte, Avustralya şimdi Rusya'nın dış borcunu ihraç etmekten ve yönetmekten sorumlu tüm Rus Hükümeti kurumlarını hedef aldı" ifadesini kullandı.

Avustralya'da Rio Tinto tarafından işletilen Gladstone'daki bir alümina rafinerisinde hissesi olan oligarklardan Oleg Deripaska ile Beetaloo Havzası'ndaki bir gaz projesiyle ilgilenen Viktor Vekselberg'in, Avustralya hükümetinin yaptırım listesindeki 41 oligark ve aile üyesi arasında yer almaması tepki çekmişti.

Deripaska ve Vekselberg'in de yeni yaptırım listesine dahil edildiğini duyuran Payne, "Putin'e yakın oligarklar üzerindeki yaptırım baskısını artırmaya devam ediyoruz. Halihazırda hedefli mali yaptırımlar ve seyahat yasakları koyduğumuz 41 oligark ve birinci dereceden aile üyesine ek olarak, Avustralya, şimdi Avustralya'daki ticari çıkarlarıyla bağlantılı iki milyarder Oleg Deripaska ve Viktor Vekselberg'i listeye ekledi” açıklamasında bulundu.

Japonya yaptırımların kapsamını genişletti

Japonya hükümeti de Rusya yönetimi ve iş dünyasına yönelik ekonomik yaptırım paketini genişletti.

Hükümet, Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası Rusya'nın yönetim ve iş dünyasına yönelik kapsamlı yaptırımlarını artırıyor.

Hükümet, Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil 15 kişi ile 9 örgütün daha mal varlıklarının dondurulduğunu bildirdi.

Yaptırım uygulananlar arasında Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun başkanı İgor Kostyukov ile silah şirketi Rosoboronexport da yer aldı.

Böylelikle Japonya'nın ekonomik yaptırım uyguladığı Rus birey ve örgütlerin sayısı 95'e yükseldi.

Japonya, G-7 ülkeleriyle iş birliği doğrultusunda, Rusya'yı "en çok kayırılan ülke" statüsünden çıkaracağını da duyurmuştu.

Öte yandan destek kapsamında Ukrayna'ya kurşun geçirmez yelek, kasket ve kış mevsimi uyumlu muharebe üniformaları gönderilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli