Eritreli gruplar Lahey’de çatıştı, polis araçları ateşe verildi

18-02-2024
Rûdaw
Etiketler Eritre Polis Çatışma Hollanda
A+ A-

Haber Merkezi - Hollanda'nın Lahey kentinde Eritreli gruplar çatıştı, polis araçları ateş verdi. Çıkan olaylarda dört polis yaralandı.

Bugün sabah erken saatlerde rakip Eritreli gruplar Lahey'de polis arabalarını ateşe vererek ve taş attı.

Grupların polisle çatışmalara girmesi sırasında en az dört polis memuru yaralandı.

AFP’nin bildirdiğine göre özel polis birimleri, Lahey'de bir toplantıya katılan Eritre hükümeti yanlısı ve karşıtı gruplar olduğunu söylediği göstericilere göz yaşartıcı gaz sıktı.

Polis sözcüsü, "Ayaklanmalar sırasında polis memurlarına ve itfaiyeye taşlar, havai fişekler ve diğer maddeler atıldı. Bazı isyancıların insanlara vuracak silahları vardı" dedi.

Göstericiler iki polis arabasını ve bir tur otobüsünü ateşe verdi. Kargaşa sırasında iki polis memuru elinden, bir polis memuru da dişlerinden yaralandı. Kaos sırasında bir başkasına da polis arabası çarptı.

Polis amiri Marielle van Vulpen, "Birdenbire meslektaşlarımız çok yoğun ve ciddi bir şiddetle karşı karşıya kaldı" dedi.

Polis, çok sayıda kişiyi gözaltına alırken tanıkları ifade vermeye çağırdı.

Lahey Belediye Başkanı Jan van Zanen, "Polis memurlarına ve ekipmanlara karşı uygulanan şiddet dehşet verici ve kabul edilemez" dedi.

Göçmen karşıtı aşırı sağcı lider Geert Wilders, göstericilere ilişkin görselleri büyük harflerle "Tutukla ve Sınır Dışı Et" başlığıyla sosyal medyada paylaştı. Wilders, daha sonra X'te "Hollanda gerçekten bu noktaya geldi. Neden dünyanın yarısının ülkemizi yıkmak, kendi aralarında kavga etmek, polise taş atmak ve arabalarını ateşe vermek için buraya gelmesine izin veriliyor? Nihayet buna bir düzen getirecek başbakan olmak istiyorum" diye yazdı.

Wilders kasım 2023’te yapılan genel seçimleri kazanmıştı ancak halen koalisyon hükümeti kurmakta zorlanıyor.

Resmi rakamlara göre Hollanda'da yaklaşık 25 bin Eritreli yaşıyor.

Geçtiğimiz yıl Eritre'nin Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanmak için düzenlenen bir etkinlik öncesinde çok sayıda kişinin bıçaklanması da dahil olmak üzere hükümet yanlısı ve karşıtı gruplar çatışmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli