Gazze'de ilaç ve yakıt sıkıntısı yaralı çocukların hayatını tehdit ediyor

17-11-2023
Muhammed Salim
Etiketler Gazze Filistin İsrail İsrail ordusu Hamas
A+ A-

Gazze (Rûdaw) - İsrail ordusunun, Gazze’de Hamas’a karşı düzenlediği hava ve kara harekâtı devam ediyor. Kentte çatışmalar yoğun bir şekilde sürerken gıda ve su sıkıntısının yanı sıra ilaç ve yakıt krizi artarak büyüyor.

Çatışmalarda siviller de hayatını kaybediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Gazze'deki savaş kurbanlarının yüzde 40'ı çocuklardan oluşuyor.

Kentte ilaç ve yakıt sıkıntısı da yaralı çocukların hayatını tehdit ediyor.

İsrail ordusunun hava saldırısı sonucu hem ailesini hem de bacağını kaybeden Dina yaşadığı o korkunç anları Rûdaw’a anlattı.

Rûdaw’a konuşan Dina Ebu Muhsin, "Saldırı olmadan önce uyuyordum, babam uyanıktı. Evimizin bombalanmasıyla uyandık. Annem ve babam kardeşime sarıldılar. Ağabeyim saldırıda sağ kurtuldu, kız kardeşim yüzünden yaralandı. Saldırıda sadece ağabeyim ve ablam kurtuldu, annem ve babam şehit oldu. Allah onları affetsin” dedi.

Saldırılarda yaralanan 3 aylık Zeyad bebeğin annesi Latife Ebu Musa, evlerinin çatısının çocukları ve eşinin üzerine yıkıldığını anlattı.

Rûdaw’a konuşan Latife Ebu Musa, “Eşim enkaz altındaydı, her tarafı yaralıydı. Yaralı halde bebeğimin durumunu soruyordu. Enkaz altındaydı. Hastaneye götürdüğümüzde doktorlar röntgen çekti ve muayene ettiler, kafası üç yerden kırılmış” dedi. 

Gazze’de çatışmalar devam ederken her geçen gün kentte gıda ve su sıkıntısı da derinleşiyor. Diğer yandan ilaç ve yakıt sıkıntısı da yaralıların hayat mücadelesini etkiliyor. Çoğu yaralı yakıt krizi nedeniyle hastanelere ulaştırılamıyor, bazı yaralılar ise ilaç olmadığı için tedavi göremeden hayatını kaybediyor.

Savaş, başta çocuklar olmak üzere binlerce yaralının hayatını tehdit ediyor.

Rûdaw’a konuşan Nasır Sağlık Topluluğu’ndan Dr. Hatım Zahir, "Durum giderek daha da trajik bir hal aldı. Devamlı su ve elektrik kesiliyor. Burası güneydeki en büyük hastane. İshal, enfeksiyon, beyin iltihabı, kızamık ve cilt hastalıkları çok yaygınlaştı, özellikle de bebekler arasında” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Gazze'deki 20 hastanede hizmet verilemiyor, diğer hastaneler ise yoğunluk ve ilaç krizi nedeniyle kısıtlı olarak hizmet verebiliyor.  

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı, yaralıların tedavi edilmesi için ilaç sağlanması ve saldırıların durdurulması çağrısında bulundu.

 

 

Gazze’de İsrail ve Hamas çatışmaları

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana 51’i Gazze içerisindeki çatışmalarda 6’sı da Lübnan sınırında olmak üzere 372 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 710’u çocuk ve 3 bin 160’ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 200 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli