Milletvekili seçimleri için Ruslar sandık başında

17-09-2021
Etiketler Rusya Duma Ahmet Buyukduman Rusya seçimleri
A+ A-

Haber Merkezi – Rusya’da parlamentonun alt kanadındaki 450 sandalye için halk sandık başına gitti. 110 milyon seçmenin oy kullandığı ülkede, muhalefet kendi adaylarının seçime girmesinin engellendiğini duyurdu.

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, 39 federatif bölgenin parlamentosu ile bazı bölgelerdeki yönetici ve mahalli seçimler için oylama işlemi başladı.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle bugünden itibaren üç gün sürecek oy verme işlemleri ilk önce ülkenin en doğusunda bulunan Kamçatka ve Çukotka Özerk Bölgesi'nde başladı.

Ülke genelinde ve yurt dışında 110 milyon seçmen oy kullanabilecek.

Seçimlerde Devlet Duması’nda 450 sandalye için 14 parti yarışırken yüzde 5 barajını geçen partilerin milletvekilleri Duma’da sandalye sahibi olabilecek.

Her 5 yılda bir yapılan Duma seçimlerinde 450 milletvekilliği için 225 aday parti listesinden, 225 aday ise bağımsız olarak seçilecek. Bağımsız adayların büyük çoğunluğu partilerin belirlediği isimlerden oluşuyor.

Dışişleri Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygu milletvekili listesinde

İktidarda ve çoğunluğu elinde bulunduran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya, milletvekili aday listesine dikkat çeken isimleri de aldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da adaylar arasında yer alıyor.

Aralarında Çeçenistan, Dağıstan, Mordovya, Tuva cumhuriyetlerinin bulunduğu 12 federal bölgede başkan ve vali seçimi, 39 bölgede parlamento seçimi, 19 bölgede ara seçimler, 11 bölgenin idari merkezinin parlamento seçimleri ve 5 şehirde de yerel seçimler yapılıyor.

Muhalefetin adaylarına engelleme iddiası

Ülkedeki seçimler muhalefet tarafından eleştiriliyor. Muhalefer, seçimlere değişik gerekçelerle aşırıcılık ile ilgili yasada yapılan değişiklikler nedeniyle ciddi sayıda muhalif ve bağımsız adayların katılmasının engellendiğini savunuyor.

Öte yandan hapse atılan muhalif Aleksey Navalnıy’a ait bütün organizasyonlar, önce ‘yabancı ajan’ statüsüne alınmış, daha sonra mahkeme kararı ile kapatılmıştı.

Rusya’daki seçimler 19 Eylül akşamı sona erecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli