Güneş tutulması bu Cuma

17-03-2015
Rûdaw
Etiketler Güneş AY Gezegen Merkür Venüs Jüpiter Ay
A+ A-

Haber Merkezi - Cuma günü Güneş, Ay ve Dünya'nın aynı hizaya girmesiyle tam ve parçalı Güneş tutulması yaşanacak. Tutulma Kuzey Atlantik, Grönland, Avrupa, Kuzey Afrika ve Sibirya'da gözlemlenecek.

 

TSİ 10.00 - 12.00, Irak saatiyle ise 11.00 – 13.00 arasında yaşanması beklenen tutulmada, Faroe Adaları ve Svalbard Takımadaları üzerinde Ay tamamen Güneş'i bloke ederek Dünya'yı karartacak.

 

Kuzey ve Orta Avrupa üzerinde Güneş'in yüzde 90'ı, Türkiye üzerinde ise yaklaşık yüzde 40'ı Ay tarafından bloke edilecek. Parçalı Güneş tutulması, Türkiye'nin her noktasından gözlemlenebilecek.

 

Tutulmanın görülemeyeceği Amerika kıtaları ve Doğu Asya'da ise kozmik olay internetten üzerinden izlenebilecek.

 

Tutulmayı izlemek isteyenlerin Güneş'e kesinlikle çıplak gözle bakmaması gerekiyor. Güneş'e doğrudan bakılması, retinanın zarar görmesi sonucu gözde kalıcı hasara neden olabilir.

 

NASA tarafından yapılan uyarıda, “hangi yöntemi seçilirse seçilsin, Güneş'e aralıksız bakılmaması gerektiği” ifade edildi. Gözlemciler ara sıra mutlaka gözlerini dinlendirmeli ve güneş gözlüğü kullanmamalı. NASA, güneş gözlüklerinin tutulma benzeri olayları izlemek için yeterli koruma sağlamadığı notunu düştü.

 

Güneş tutulmasını gözlemlemek için ilk seçenek, tutulma gözlükleri kullanmak. Morötesi, kızılötesi ve yoğun görünür ışığı filtreden geçiren gözlükler, gözleri zararlı ışınlardan koruyor.

 

İkinci seçenek el yapımı projektör kullanmak. İki beyaz kağıt gerektiren yöntemde kağıtlardan birine küçük bir delik açarak diğerinin önünde, Güneş'e bakacak şekilde tutmak gerekiyor. Aralarında belli mesafe bırakıldığında, ilk kağıttan yansıyan ışınlar, ikinci kağıtta Güneş'in ters dönmüş görüntüsünü oluşturuyor.

 

Dünya'nın tanık olacağı diğer Güneş tutulması, 9 Mart 2016'da yaşanacak. (Kaynak: Al Jazerrea)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli