Antalya’da gözaltına alınmıştı: Kürt milletvekili Rûdaw’a konuştu

15-08-2023
Etiketler Gökay Akbulut Almanya Antalya Kayseri Kürt
A+ A-

Berlin (Rûdaw) - Almanya Sol Partiden milletvekili Gökay Akbulut, Antalya Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve Almanya Dışişleri’nin devreye girmesi ile serbest bırakılmıştı. Akbulut, gözaltına alınmasının sebebinin 2019’da yaptığı sosyal medya paylaşımları olduğunu söyledi.

Almanya Federal Parlamentosu Sol Parti üyesi Gökay Akbulut, 3 Ağustos’ta Türkiye’ye giriş yaparken Havalimanı’nda pasaport kontrolü sırasında gözaltına alınmıştı birkaç saat sonra serbest bırakılmıştı.

Kayseri Savcılığı’nın çıkarmış olduğu karar gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Akbulut, milletvekili olduğunu belirtmesine rağmen savcılığa çıkarıldı. Akbulut, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesi ile serbest bırakıldı.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya konuşan Gökay Akbulut, Antalya’ya akraba ziyareti için gittiğini söyledi.

Akbulut, 1982 yılında Kayseri’nin Penarbaşı ilçesinde doğdu ve sekiz yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya göç etti. 2017'den beri Alman federal parlamentosunda milletvekili olan Akbulut, tutuklanmasının gerekçesini ise şöyle anlattı:

“Güya 2019 yılında sosyal medyada ‘terör propagandası’ yapmakla suçlandım. Bu paylaşımlar Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde, Rojava’da gerçekleştirdiği saldırılarla ilgiliydi. Saldırıların değerlendirilmesi için Federal Parlamentoyu göreve çağırmıştım. Sonuç olarak, Türkiye'nin saldırılarının uluslararası hukuku ihlal ettiği ortaya çıktı ki bu da Erdoğan rejimini memnun etmedi” ifadelerini kullandı.

Akbulut’un serbet bırakılması için Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye Adalet Bakanı nezdinde girişimlerde bulunduğu ve hakkındaki tutuklama kararının kaldırıldığı belirtildi.

Kürt vekil, "Görüşmelerin hangi makamlar tarafından yapıldığı bana söylenmedi” dedi. Öte yandan eski adıyla Twitter olan sosyal medya platformu X’te bir açıklama yapan Akbulut, Almanya Dışişleri Bakanlığı’na devreye girerek serbest kalmasını sağladığı için teşekkür etti.

Gökay Akbulut, Ekim ayında Türkiye ve Almanya parlamenterler grubunun bir ziyareti kapsamında tekrar Türkiye’ye geleceğini söyledi.

İki dönemdir mecliste yer alan Akbulut, göçmenlerle ilgili çalışmalarıyla biliniyor.

Gökay Akbulut, “Yeri geldiğinde siyasi tutuklular hakkında konuşmaktan ve yargılama süreçlerini eleştirmekten çekinmeyeceğim” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli