‘Suriye’nin geleceğine destek’ amaçlı 7’nci Brüksel Konferansı düzenleniyor

15-06-2023
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Suriye’nin geleceği Suriye Konferans Brüksel
A+ A-

Brüksel (Rudaw) – "Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi" başlıklı 7’nci Brüksel Konferansı dün başladı. Konferansın bugünkü oturumlarla sona ermesi bekleniyor.

Konferans, Avrupa Birliği'nin ve uluslararası toplumun Suriyeli mültecilere verdiği desteği yinelemek için bir platform görevi görecek.

Konferansın ilk günü sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve yerel hayır kurumları için “diyalog günü” olarak adlandırıldı.

Brüksel Konferansı hem Suriye'de hem de bölgede Suriye halkına verilen desteği yinelemeyi amaçlıyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına göre Suriye'deki çatışmaya kapsamlı ve güvenilir bir siyasi çözümü desteklemek için uluslararası toplumu seferber etmeyi hedefliyor.

Konferansa Rojava Kürtlerinden 9 kişi katıldı ancak hiçbiri panelist olmadı. Katılımcılardan Naz Hemê, son dört yılda kurum seçimlerinde Avrupa Birliği ile koordinasyonu sağladı. Konferansa katılanlar Suriye’den gelemeyenlerin sesi olmak istiyor.

Naz Hemê, "Bölgemize odaklanıyoruz ve özellikle bölgenin sesini duyurmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda sadece Avrupa'daki insanların değil, Suiye’deki insanların da hazır olmasını ve bu konferansta yerlerini almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Biz nihayetinde Avrupa'dayız ama onlar (Suriyeliler) gelemiyorlar. Ancak onlar seslerini ne kadar doğrudan duyurabilirsek o kadar güçlü ve etkili oluruz” diye konuştu.

“Ana hedefimiz Suriye halkına yardım etmek”

Rûdaw'a konuşan Avrupa Birliği Suriye Temsilcisisi Dan Stoenescu da henüz Şam yetkilileriyle temasa geçmediklerini ancak Suriye halkının dostu olduklarını belirtti.

Dan Stoenescu, "Suriye halkını temsil eden çok sayıda kuruluşla doğrudan ilişkimiz var. Diplomatik açıdan bizim heyetimiz Şam ofisini kapatmış, bu yüzden işlerini Beyrut'ta yapıyorlar, onlar da bazı görevler için Şam'a gidiyorlar. Ana hedefimiz Suriye halkına yardım etmek. 7. Brüksel Konferansı, Suriye halkına verilen desteğin devam ettiğini göstermek için düzenleniyor. Başka bir konferans olur mu olmaz mı bilmiyorum ama size kesin olarak şunu söyleyebilirim ki programlarımız ister Suriye dışında, ister Suriye içinde olsun tüm Suriyelileri desteklemeye devam edecek. Bu konferansSuriyelilere destek vermemiz için çok önemli. Rejim kontrolündeki ilçeler, Suriye'nin kuzeybatısı, kuzeydoğusu ve diasporada bulunan Suriyeliler için destekler devam edecek. Birleşik bir Suriye'nin varlığı, Suriyelilerin kendi gelecekleri hakkına söz sahibi olmaları ve ülkelerini terk etmemeleri bizim için çok önemli. Ancak ne yazık ki henüz bu hedefe ulaşmış değiliz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli