ABD Dışişleri Sözcüsü: Irak'a çok net mesajlar verildi

14-12-2023
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Irak İran Destekli Milisler
A+ A-

Haber Merkez – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bağdat Büyükelçilikleri ve güçlerine yönelik saldırılarına karşı Irak hükümetine iki konuda net mesaj verdiklerini söyledi. Sözcü Irak hükümetinin saldırı düzenleyen gruplara karşı harekete geçmesini aksi durumda personellerini korumak için gerekli adımları atmaktan tereddüt etmeyeceklerini yineledi. 

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Matthew Miller, Rûdaw Washington Temsicisi Diyar Kurda’nın İran Dışişleri Bakanı’nın  Irak’ta ABD güçleri ve Bağdat büyükelçiliğine dönük saldırılarla ilgileri olmadığına ilişkin açıklamaları ve Irak hükümeti ile ABD üst düzey yetkileri arasındaki görüşmelerin içeriğini sordu.  

Miller gelen soruya şu şekilde yanıt verdi:

“Dışişleri Bakanı'nın Başbakan Sudani ile Bağdat'ta yapılan yüz yüze görüşme de dahil birkaç görüşme yaptığını söyleyebilirim. Bu görüşmelerde kendisi iki noktada çok netti. Öncelikle Irak hükümetinin, sonuncusu Irak'taki ABD Büyükelçiliği olmak üzere ABD kuvvetlerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştiren gruplara karşı, hükümetin harekete geçmesini bekliyoruz. Eğer harekete geçilmezse Irak'ta asker ve personelimizi savunmak için gerekli adımları tereddüt etmeden atacağız.”

Pentagon Sözcüsü: Irak'taki güçlerimizi korumak için karşılık vermekte tereddüt etmeyeceğiz

Dün bir basın açıklamasında Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "Irak hükümetiyle yakın temas ve koordinasyonu sürdürmeye devam edeceğiz, ancak sonuçta güçlerimize yönelik bir tehdit oluşursa, Irak'taki güçlerimizi korumak için karşılık vermekte tereddüt etmeyeceğiz" demişti.

8 Aralık'ta ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran yanlışı Şii milis gruplarının Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine saldırmasının ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile telefonla görüşmüştü.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Lloyd Austin'in Muhammed Şiya es-Sudani ile saldırılardan sorumlu tutuğu iki grup Nuceba Hareketi ve Irak Hizbullah'ıydı. Ancak Ryder görüşmede gündeme gelen gruplar hakkındaki istihbarat ayrıntılarını açıklamaktan kaçındı.

Filistinli esirlere ilişkin

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail askerlerinin, Gazze'nin kuzeyinde ele geçirdiği Filistinlileri esir aldıktan sonra kıyafetsiz dolaştırmaları hadisesinin "bir daha yaşanmaması" gerektiği görüşünü paylaştı.

Miller, konuyla ilgili İsrailli yetkilerle görüşüldüğünü, gözaltına alınan Gazzeliler'in, "intihar yeleği giymedikleri ve silah taşımadıklarından emin olmak için" elbiselerinin çıkarıldığı şeklinde cevap alındığını söyledi.

Bakanlık Sözcüsü, "Bununla birlikte ancak bu fotoğrafların çekilmemesi ve yayımlanmaması gerektiğini bize açıkça ifade ettiler. Ve bundan sonra böyle bir uygulama yapmayacaklarını, eğer arama yaparlarsa tutukluların kıyafetlerini derhal geri vereceklerini açıkça belirttiler. Bunlar açıkça atılması gereken uygun adımlardır." ifadelerine yer verdi.

Miller, İsrailli askerlerin, kendi güvenlikleri için böyle bir uygulama yapmaları gerektiğini düşünse bile, sonrasında elbiselerinin "derhal iade edilmesinin" insani muameleye en uygun davranış olacağını vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun kalıcı bir barış için "değişmesi gerektiğinden" bahsettiğinin hatırlatılması üzerine Miller, "bir süredir İsrail'in atması gerektiğini düşündüğümüz adımlar olduğunu açıkça ifade ettiklerini" kaydetti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli