Miller: Heşdi Şabi içerisinde Irak başbakanın emirlerine uymayanlar var

07-06-2024
Diyar Kurda
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Irak İran İsrail Heşdi Şabi Matthew Miller
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Washington yönetiminin Irak’ta Heşdi Şabi bünyesinde çalışan bir grubun Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanı Muhammed Şiya Es Sudani’nin emrinde çalışmamasından endişe duyduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’da düzenlenen haftalık basın toplantısında konuştu.

Miller, Heşdi Şabi içerisinde bir grubun Irak ve Suriye’de şiddet eylemleri gerçekleştirerek istikrarsızlığa sebep olduklarını ifade etti.

Sözcü Miller, Heşdi Şabi bünyesinde görev yapan bir grup üst düzey yetkilinin Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani’nin emirlerini yerine getirmediğini farklı odakların güdümünde çalıştıklarını söyledi.

Miller, Rûdaw'ın Washington Temsilcisi Diyar Kurde'nin sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Irak'taki İslami Direniş Grubu bugün, Yemenli Husilerle birlikte İsrail'in Hafa limanına iki ortak saldırı başlattığını duyurdu. Iraklı milis grupları sanırım ilk kez İsrail’e karşı ortak bir saldırı gerçekleştiriyor. Siz bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz, özellikle de Irak, İran ve Husilerin desteklediği milis grupların arasındaki koordinasyonu?

Matthew Miller: Bunu açıkça belirttik; İran destekli silahlı grupların İsrail'e yönelik her türlü saldırısına karşıyız. İsrail'in bu saldırılara karşı kendini savunmasına yardım etmeye hazırız. Aralarındaki herhangi bir koordinasyon büyük bir endişe kaynağıdır ve riskleri azaltmaya çalışacağız.

Rûdaw: Bu konuda Irak Hükümeti ile görüştünüz mü?

Miller: Bu saldırılarla ilgili yapılan görüşmelerin ayrıntılarına girmek istemiyorum. Planımız, ister İsrail'e ister ABD çıkarlarına ve güçlerine yönelik olsun, kendi topraklarından yapılacak saldırıları önlemek için Irak'a baskı yapmaktı.

Rûdaw: Bu hafta Irak parlamentosu, İran destekli Haşdi Şabi grupları için 4.556 trilyon dinardan fazla, yani yaklaşık 3.5 milyar dolarlık bir bütçeyi onayladı; buna Irak'taki güçlerinize yönelik saldırıya katılanlar da dahil. Bu grupların Irak hükümeti tarafından finanse edilmesinden Irak'ın ve bölgenin güvenliği konusunda endişeniz duyuyor musunuz?

Matthew Miller: Bazı Haşdi Şabi yetkililerinin Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanının emirleri doğrultusunda hareket etmemesinden endişe duyuyoruz; Irak ve Suriye'de şiddet içeren ve istikrarı bozucu eylemler yapıyorlar. ABD askeri birliklerine, uluslararası koalisyon güçlerine, Irak güvenlik personeline ve işyerlerine saldırmak; Bu Irak'ın güvenliğine ve ekonomisine zarar verecektir. Irak hükümetine bu grupların kontrol etmesi ve onları Irak yasalarını ihlal etmekten sorumlu tutması yönünde çağrıda bulunmaya devam ediyoruz.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli