Pentagon’dan Rûdaw’a: 2024 bütçesinde yurt dışı operasyonlar için talep edilen miktar düşürüldü

13-03-2023
Etiketler ABD Pentagon Suriye Irak IŞİD
A+ A-

Washington (Rûdaw) - Pentagon, Irak ve Suriye'de IŞİD'le savaşmak için 2024 bütçesinden 398 milyon dolar talep ettiğini açıkladı. Bu rakam önceki yılki bütçeden 77 milyon dolar daha az.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2024 mali yılı savunma bütçesi için 886,3 milyar dolar talebinde bulundu. Bütçede Çin ile rekabete öncelik verilirken, yeni silah alımlarına 315 milyar dolar ayrıldı.

Savunma Bakan Yardımcısı Gabe Camarillo ve ABD askeri bütçesi direktörü Kıdemli General Mark S. Bennett, Pazartesi günü ABD Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen özel bir basın toplantısında 2024 bütçe teklifinin ayrıntılarını açıkladı.

Rûdaw muhabirinin sorusuna yanıt veren General Mark S. Bennett, 2024 bütçesinin Suriye ve Irak'ta IŞİD'le mücadeleye yardım etmek için geçen yıla göre 77 milyon dolar daha az olduğunu ve bu yıl 398 milyon dolar gerektirdiğini söyledi.

Yurt dışı askeri operasyonlara ayrılan bütçe toplamda 12.409 milyar dolar. IŞİD'le mücadele kapsamında Irak ve Suriye'de IŞİD'le savaşan güçleri eğitmek için ayrılan kısım ise 398 milyon dolar.

Rûdaw muhabiri, Pentagon yetkililerine, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı gelecek yıl yapılacak mücadele için talep edilen para miktarının neden düşürüldüğünü ve ne kadarının Suriye'ye, ne kadarının Irak'a ayırıldığını sordu.

General Bennett, “Bunun sebebi kısmen cephanelik, silah ve mühimmat satın alma maliyetindeki düşüş. Ayrıca Suriye ve Irak için ayırılan bütçe miktarına ilişkin ayrıntılı bilgi daha sonra paylaşılacak” dedi.

Pentagon, Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadele için 475 milyon dolar da dahil olmak üzere, yurtdışındaki askeri operasyonlar için 2023 bütçesinden 14.544 milyar dolar talep etmişti.

DSG’ye ayrılan fon, Özel Kuvvetler harbe hazırlık fonunda

Demorkatik Suriye Güçleri’nin de faydanalacağı fona, Özel Kuvvetler harbe hazırlık bütçesi kapsamında yer verildi. Belgelerde, Özel Kuvvetlerin harbe hazırlığı için ayrılan 9,7 milyar dolarlık bütçe için şu ifadelere yer verildi:

"Bu miktar, kuvvetin modernizasyonunda adımlar atarken ve entegre caydırıcılık, ortaklıkları güçlendirme, şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadele kampanyaları için tam kapasite küresel konuşlanmasını sürdürmekle eş zamanlı olarak kuvvetin istikrarlı bir şekilde harbe hazırlığını finanse etmektedir."

Uluslararası operasyonlar için 2023 mali yılı için ayrılan bütçede, DSG’yi de kapsayan Suriye eğit-donat programı için 165 milyar dolar ayrılmıştı.

Peşmerge ve DSG’ye ne kadar ayrılacağı, Gerekçe Dokümanında ortaya çıkacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli