BM Güvenlik Konseyi Suriye'ye yardım konusunda uzlaştı

12-07-2022
Rûdaw
Etiketler BM Güvenlik Konseyi Suriye İnsani yardım
A+ A-
Haber Merkezi - BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye sınır ötesi yardım misyonun altı ay uzatılması konusunda uzlaştığı bildirildi. Konsey, Rusya’nın vetosu nedeniyle uzlaşma sağlanamıyordu.
 
Batılı ülkeler bir yıl boyunca uzatma talebinde bulunmuş, Rusya ise 6 ay uzatılmasını istemişti.
 
Diplomatlar, Suriye’ye insani yardımın altı ay daha devam etmesini öngören tasarısı üzerinde uzlaşma sağlandığını açıkladı. Tasarı bugün BM Güvenlik Konseyi’nde oylanacak ve onaylandıktan sonra dün süresi dolduğu için durdurulan yardımlar yeniden başlayacak.
 
Bir büyükelçi AFP'ye isminin açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, "Rusya herkesi zorladı. Ya mekanizmayı kapatın ya da sadece altı ay. İnsanların ölmesine izin veremeyiz" dedi.
 
Türkiye sınırından Bab al-Hawa (Cilvegözü) Sınır Kapısı Suriye'ye yardım dağıtım mekanizması, Birleşmiş Milletler yardımının Suriye hükümet güçleri tarafından kontrol edilen bölgelere gitmeden sivillere ulaşmasının tek yolu.
 
2014'ten beri yürürlükte olan sistem, Pazar günü sona ermişti.
 
Anlaşma, Suriye'nin kuzeybatı İdlib bölgesinde, cihatçıların ve muhalif grupların kontrolü altındaki 2,4 milyondan fazla insan için hayati önem taşıyor.
 
BM Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü düzenlenen Türkiye'nin Cilvegözü (Bab El-Hawa) sınır kapısından Suriye’ye insani yardım yapılması süresinin 1 yıl uzatılması toplantısında Rusya kararı veto etmişti.
 
Rusya sürenin 6 ay uzatılmasında ısrar ederken, Batılı ülkeler uzatma süresinin 1 yıl olmasını istiyordu.
 
Rusya, insani yardımların Suriye hükümetinin kontrolünde Şam üzerinden yapılması gerektiğini belirtiyor.
 
BM Güvenlik Konseyi’nin bugün beklenen oturumunda Rusya’nın önerisinin kabul edileceği belirtiliyor.
 
 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli