AVRUPA - Din değiştirmede Farslar 1’inci Kürtler 2’nci

11-12-2016
Rûdaw
Etiketler Ateizm Kürtler Avrupa Farslar Din değiştirme
A+ A-

Stockholm/Helsinki (Rûdaw) – Avrupalılar arasında Müslümanlık gelişirken, bu ülkelerdeki göçmenlerde ise durum tersi şekilde cereyan ediyor.

 

Avrupa’ya göç eden Müslümanlar arasında din değiştirme ve ateizmin yaygınlaştığı belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre, Avrupa’daki Müslüman topluluklardan din değiştiren veya kendisini dinsiz olarak tanımlayan milletlerin başında Farslar, ikinci sırada Kürtler, üçüncü sırada ise Arap ve Afganistanlılar geliyor.

 

Rûdaw’a konuşan L.Ş. isimli Kürt kadın, kendisini dinsiz olarak tanımladığını söyledi. L.Ş. “Aslında buradaki özgürlük başka ülkelerde de olsaydı eminim benim gibilerin sayısı artacaktı” dedi.

 

L.Ş. dinin miras olarak kalmaması gerektiğine inanıyor ve, “İnancını, insanın kendisi seçmelidir” diyor. Ancak insanları dinlerinden dönmek için de çalışılmamasını, bu tür çağrıların siyasi İslamcılıkta olduğunu vurguluyor.

 

Doğu toplumlarında din aileden gelen bir sistem. Sadece İslam açısından değil diğer dinler için de bu geçerli.

 

Finlandiya’da yaşayan Alan adlı Kürt, vatandaşlık alır almaz kendisini dinsiz olarak tanımlamış. Ona göre çocuğuna kendi inancını dayatan aileler suç işliyor.

 

Alan, “Ben kendi kimlik bilgilerimde din hanesine inançsız yazdırdım. Çocuğumum 18 yaşına gelince kendi dinini kendisinin belirlemesini istiyorum” dedi.

 

Avrupa’da yaşayan ebeveynlerin büyük bir kısmı çocuklarına din açısından soru sorulmasına izin vermiyor, bu nedenle Alan da çocuğuna soru sormamızı istemedi.

 

 

“Müslüman öğretmenler din aşılıyor”

 

Stockholm’de yaşayan Celal Ahmed isimli Kürt de yaşadıkları bölgenin yabancıların bölgesi olarak bilindiğini ve burada eğitim hizmeti veren okulların bazılarında Müslüman öğretmenlerin çocuklara dini aşıladığını, bundan da rahatsız olduğunu dile getirdi.

 

Ahmed, “Bir keresinde kızım Neva eve geldiğinde bana domuz etinin kafirlerin yiyeceği olduğunu ve hiç bir şekilde yenmemesi gerektiğini söyledi. Buna şaşırdım ve sorduğumda, okuldaki öğretmenlerden birinin bu tür konulara değindiğini öğrendim. Bu nedenle o öğretmen hakkında şikayetimi gereken makamlara ilettim” şeklinde konuştu.

 

Celal Ahmed, kendisinin Müslüman olduğunu ve üzerinde farz olan şartları yerine getirdiğini söylüyor ancak çocuğunun bu konuda özgür olması gerektiğine inanıyor.

 

İsveç İslam Kurulu konuya ilişkin hiçbir açıklama yapmıyor.

 

Bu kurulun önemli üyelerinden biri olan ve Stockholm’deki bir camide imamlık yapan Şeyh Ahmed, konuyla ilgili sorularımıza, “Gidin siz de bu dinsizlere dua edin” sözüyle tepki gösterdi.

 

Rûdaw muhabiri durumu anlamak için Şeyh Ahmed’in yardımcısı Hacı Ali Benavi’ye tepkinin nedeni sorulunca, “Sizden az önce başka bir kanaldan gelenler oldu ve aynı konuyla ilgili sorular yöneltiler ancak onları da kovdu” yanıtını verdi.

 

Hacı Ali Benavi, din değiştirmelerden haberdar olduklarını ve çok farklı bilgiler edindiklerini, bunların bir kısmının para veya başka bir çıkar karşılığında olduğunu dile söylüyor

 

Benavi, “Ne yazık ki Farsların birçoğu din değiştiriyor ancak maalesef onlardan sonra da bizim Kürtler geliyor. Bunları Arap ve Afganistanlılar takip ediyor. Nitekim bizim Kürtler Farslardan çok etkileniyor” şeklinde konuştu.

 

Avrupa’da özellikle sosyal medya yoluyla ateizm çağrıları yapıldığı belirtiliyor. Bunun için bazı internet siteleri açılmış.

 

Bu kuruluşlardan birinde çalışan Arap asıllı Faid Cuburi, “Bizim ülkelerde, ateist olduğunu ilan edeni öldürürler ama biz bunu bir hak olarak görüyoruz. Kişiler, inanç konusunda özgür bırakılmalıdır” vurgusunda bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli