Haber Merkezi - Avrupa Birliği (AB), Suriye'ye yönelik 2,5 milyar euro ek yardım taahhüdünde bulundu. Bu destek, sadece Suriye'deki Suriyeliler için değil, komşu ülkelerdeki Suriyelilere de aktarılacak. Yardım, ülkenin ekonomik toparlanmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının geçiş sürecinin istikrarı konusunda şüpheler yaratmasına rağmen Suriye'nin fiili hükümetiyle birlikte çalışmaya kararlı olduklarını belirtti.
Komisyon Başkanı, önümüzdeki iki yıl içinde Suriyelilere yönelik 2,5 milyar euro değerinde ek destek sağlanacağını duyurdu.
Bu yardım, yalnızca Suriye’deki Suriyelilere değil, aynı zamanda Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye gibi komşu ülkelerdeki Suriyelilere de aktarılacak.
Duyuru, Suriye hükümetinin Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani'nin katılımıyla gerçekleştirilen yıllık bağış konferansında yapıldı.
Konferansta, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya'nın 300 milyon euro ek yardım taahhüdü vereceğini açıkladı. AB üyesi ülkelerin de yeni taahhütlerde bulunması bekleniyor.
Von der Leyen, Şam’daki fiili yönetimin, toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği yeni bir Suriye'ye doğru geçiş sürecini sürdürmesi halinde AB'nin daha fazla destek sağlayacağına vurgu yaptı.
AB'nin, yeniden yapılanma için gerekli yatırımları çekmek üzere daha fazlasını yapmaya hazır olduğu ifade edildi.
Geçtiğimiz hafta, Demokratik Suriye Güçleri ile yapılan anlaşma ve geçiş anayasasının imzalanmasını “tarihi” olarak nitelendiren von der Leyen, "Geçmişte hep Suriyeliler için çalıştık. Bugün nihayet Suriye ile birlikte çalışabiliriz” dedi.
Suriye yönetimi yaptırımların kaldırılmasını istiyor
Avrupa Birliği, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımlardan bazılarını kaldırdı ancak hâlâ yeni yönetimin vaatlerini yerine getirip getirmeyeceğini görmek için beklemede olduklarını belirtti.
Suriye’nin yeni Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ise yaptırımların kaldırılmasını ve ülkesine daha fazla uluslararası destek verilmesini talep etti.
Brüksel’de konuşan Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ise, “Avrupa Birliği'nin tüm destek mekanizmalarına minnettarız. Yaptırımların kaldırılması veya hafifletilmesi önemli bir adım oldu. Ancak yeniden inşa çalışmalarımızı sürdürebilmek için daha fazla desteğe ihtiyacımız var” dedi.
Avrupa Birliği, sekiz yıldır Suriye’ye yönelik yıllık mali destek toplantıları düzenliyor. Ancak bu yardımların büyük bölümü, komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecilere yönlendirildi. AB, Esad rejimiyle herhangi bir doğrudan ilişki kurmaktan kaçındı.
Birleşmiş Milletler’e göre, 2011’de Esad karşıtı muhaliflerin ayaklanmasının ardından başlayan iç savaş nedeniyle ülkenin ekonomik çöküşü hızlandı ve ülke şu an insanlık tarihindeki en büyük insani krizlerden biriyle karşı karşıya.
Suriye halen ağır bir insani kriz yaşıyor ve yaklaşık 16,7 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı bulunuyor.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Mirjana Spoljaric şu açıklamada bulundu:
“Şu anda Suriye’de yardım faaliyetlerini durdurmak büyük bir hata olur. İnsani yardımlar, milyonlarca Suriyeli için hayati bir destek sağlıyor. Bu yardımları kesmek sadece acıları artırır ve ülkenin toparlanmasını daha da geciktirir.”
Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, mevcut ekonomik büyüme oranlarına bakıldığında Suriye’nin savaş öncesi ekonomik seviyesine geri dönebilmesi için en az 50 yıl gerekecek.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın