ABD, kritik ara seçimler için sandık başında

08-11-2022
Rûdaw
Etiketler ABD Ara seçim Senato ABD Temsilciler Meclisi
A+ A-

Haber Merkezi - ABD'de, Senatonun bir kısmının ve Temsilciler Meclisinin tamamının yenileneceği ara seçimler için vatandaşlar sandık başına gitti.

Amerikan halkı 100 üyeli Senatonun yüzde 35'ini ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamını yeniden seçmek için bugün oy kullanmaya başladı.

ABD'nin güne erken başlayan doğu eyaletlerinden New York, Pensilvanya, Maryland ve başkent Washington'ın bulunduğu Virginia eyaletlerinde seçim merkezlerinde uzun kuyruklar oluşurken, üç farklı saat dilimi olan ülkede oy verme saatleri eyaletlere göre değişiyor.

5 adaydan 1’i asker kökenli

Kongre üyeliği için aday olan her 5 kişiden 1’ini asker kökenliler oluşturuyor. Pew Araştırma Merkezi’nin yaklaşık 1000 adayın kampanya sitesi, resmi biyografisi, kamu açıklamaları ve medyada çıkan haberler üzerinden yaptığı araştırmaya göre, Kongre koltuğuna talip ara seçim adaylarının yaklaşık yüzde 20’si ABD ordusunda görev yapmış asker kökenli.

Kongrenin Temsilciler Meclisi kanadı adaylarının yüzde 22’sini “belli düzeyde ABD ordusu deneyimine sahip” gaziler oluştururken, Senato adaylarında ise bu oran yüzde 16 civarında bulunuyor.

Ülke genelinde çoğu Kongre veya eyalet valiliklerine talip asker kökenli adayların yaklaşık üçte ikisi Cumhuriyetçi Parti saflarından yarışa katılıyor ve adayların çoğunu erkekler oluşturuyor.

Toplam 191 Kongre adayı gaziden sadece 16’sını "askeri deneyimi" olan kadınlar oluştururken, Illinois'ten Demokrat Tammy Duckworth Senatoya aday olan tek kadın gazi olarak öne çıkıyor.

Eyalet valilikleri düzeyinde ise 72 adaydan 6’sı Cumhuriyetçi, 4’ü de Demokrat Parti’den olmak üzere 10 asker kökenli aday ara seçimlerde yarışıyor.

Siyasi analistler ise asker kökenli adayların birçoğunun aşırı sağ ideolojilere sahip olduğuna, dış politika konusunda ise Demokratların genel tutumunun aksine müdahaleci olmayan pozisyonda bulunduklarına işaret ediyor.

Senato'nun kaderini 7 eyalet belirleyecek

Kongre ara seçimlerinde 100 koltuklu Senato'da çoğunluğun hangi partide olacağını 7 eyaletteki sonuçlar belirleyecek.

Ülkede mevcut durumda Beyaz Saray'da Demokrat Başkan Joe Biden görevdeyken iki kanatlı Kongre'de de hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da Demokratlar çoğunluğu elinde tutuyor.

Ancak anketlere göre seçimler sonucu Senato ve Temsilciler Meclisi'nin çoğunluğunun, Cumhuriyetçilere geçme ihtimali yüksek. Bu da yeni Kongre'nin göreve başlayacağı ocak ayından itibaren Beyaz Saray ile Kongre arasında bir çatışma anlamına geliyor.

Mevcut tabloya göre seçim sonuçlarında Senato'da 51'e 49 dengeyle Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirmesi bekleniyor.

Öte yandan anketlerde başa baş giden 7 eyalet, Senato'da kimin çoğunluğa geçeceğini belirleyecek. Burada öne çıkan eyaletler Pennsylvania, Nevada, Georgia, Wisconsin, Arizona, New Hampshire ve Washington olarak sıralanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli