BM Güvenlik Konseyi Suriye'ye yardım konusunda uzlaşamadı

08-07-2022
Rûdaw
Etiketler BM Güvenlik Konseyi Suriye Rusya Cilvegözü Sınır Kapısı
A+ A-

Haber Merkezi -  BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin Cilvegözü (Bab El-Hawa) sınır kapısından Suriye’ye insani yardım yapılmasında Rusya’nın itirazı nedeniyle bir karara ulaşamadı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Türkiye'nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye insani yardım yapmasını sağlayan anlaşmanın süresi bu hafta doluyor.

Yardım mekanizmasının uzatılmasının süresiyle ilgili Rusya’nın itirazı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi anlaşmazlık yaşanıyor.

BM Güvenlik Konseyi Perşembe günü Türkiye'nin Cilvegözü (Bab El-Hawa) sınır kapısından Suriye’ye insani yardım yapılması süresinin uzatılmasın ilişkin toplanması gerekiyordu. Ancak, Rusya ve Batılı ülkeler arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle oturum gerçekleşmedi.

BM'nin verdiği yetki 10 Temmuz Pazar günü sona eriyor. BM Güvenlik Konseyi dün akşam Rusya ile ABD ve İngiltere'yi karşı karşıya getiren görüşmelerin ardından, 15 üyeli konsey bugün tekrar biraraya gelme kararı aldı.

Diplomatların aktardığında göre; Rusya sürenin 6 ay uzatılmasında ısrar ederken, Batılı ülkeler uzatma süresinin 1 yıl olmasını istiyor.

Rusya, insani yardımların Suriye hükümetinin kontrolünde Şam üzerinden yapılması gerektiğini belirtiyor.

Rusya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Dimitri Polyanskiy, Rusya'nın yardım operasyonunu sadece 6 aylığına yenilemek istediğini ve konseyin daha sonra altı ay daha uzatmak için yeni bir karar kabul etmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Altı ay Ocak ayında, kışın ortasında, mümkün olan en kötü zamanda bitiyor" ifadelerini kullandı.

Norveç ve İrlanda'nın sunduğu ve Batılı ülkelerin destek verdiği tasarıda, Cilvegözü sınır kapısının bir yıl daha açık kalması öneriliyor.

Ancak Rusya sınır ötesi yardım mekanizmasının görev süresinin sadece 6 ay uzatılması ve yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılmasını istiyor.

Rusya'nın kararın yenilenmesini veto etmesi durumunda ise Cilvegözü sınır kapısının kapanma riski bulunuyor.

Sınır kapısının kapanması ve insani yardımların kesintiye uğraması durumunda Suriye'nin kuzey batısında 4 milyondan fazla kişi açlık riskiyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

BM'nin Suriye yardımlarında Cilvegözü Sınır Kapısı

Suriye'nin kuzeybatısındaki Türkiye destekli grupların kontrolündeki başta İdlib olmak üzere diğer bölgelerde yaşayan çok sayıda Suriyeliye ulaşan uluslararası insani yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü(Bab El-Hawa). Rusya'nın engellemesi durumunda 10 Temmuz'da kapanma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nın açık tutulmasına onay vermişti.

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan her ay 1000'den fazla insani yardım konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın 10 Temmuz'da süresi doluyor ve söz konusu mekanizmanın BM Güvenlik Konseyi tarafından yenilenmesi gerekiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli