ABD'li yetkili: Irak'ın egemenliğine tamamen saygı duyuyoruz

08-02-2024
Diyar Kurda
Etiketler ABD Irak Heşdi Şabi Vedant Patel
A+ A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ülkesinin Irak’ta İran yanlısı Şii gruplara yönelik düzenlediği saldırıların Irak’ın egemenliğini ihlali olarak görmediklerini ifade ederek, “İran yanlısı milis grupları bu keyfi ve pervasız hareketlerinden sorumlu tutuyoruz, personelimize ve güçlerimize zarar vermek isteyenlerden hesap vermelerini sağlıyor” dedi.

ABD’ye yönelik saldırılara uygun gördükleri yer ve zamanda yanıt vereceklerini belirten Vedant Patel “Unutulmaması gereken önemli bir husus var halkımızı savunmaktan ve ABD güçlerine ve personeline zarar veren herkesten hesap sormaktan çekinmeyeceğimizin bilinmesini isteriz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu saldırıların durdurulması takdirde ABD’nin bu hava saldırıları için bahanesi kalamayacağının altını çizen Vedant Patel, “Her şeyden önce şunu söylememe müsaade edin, Irak'ın egemenliğine tamamen saygı duyuyoruz” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Rûdaw Washington Sorumlusu Diyar Kurda’nın sorusunu yanıtladı:

Rûdaw: ABD'nin amacının gruplara göz dağı verip onların yeteneklerini azaltmak olduğunu söylediniz. Bu söyleminizden ABD'nin Irak'ta İran destekli gruplara, saldırmaya devam edeceği anlamına geliyor mu? Irak'ta, Suriye'de ve başka yerlerdeki kuvvetlerinize yönelik saldırılara bir son verseler dahi?

Vedant Patel: Unutulmaması gereken önemli bir husus var halkımızı savunmaktan ve ABD güçlerine ve personeline zarar veren herkesten hesap sormaktan çekinmeyeceğimizin bilinmesini isteriz, yerini ve zamanını kendimiz belirleyeceğimiz anda gereken yanıtları vereceğiz. Söylediğim gibi, bu milislerin saldırılarını görmeye devam edersek karşılık vereceğiz ve sorumlulardan hesap soracağız. Unutulmaması gereken bir diğer nokta da, çoğu Irak'ta bulunan bu grupların ABD güçlerine ve personeline yönelik saldırıları olmadığı takdirde, bu hava saldırıları için kesinlikle hiçbir nedenimiz olmayacaktır.

Rûdaw: Söz konusu grupların tamamen devre dışı bırakılana kadar devam edecek misiniz?

Vedant Patel: Hiçbir zaman için bir tahminde bulunmuyorum.

Rûdaw: İki gün önce Irak Dışişleri Bakanlığı ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, ABD’nin Irak’ta milislere yapılan saldırıları görüşüldü. Saldırılar çokça tartışılıp tepkilere de neden oldu. Irak’tan yapılan açıklamada, ABD bu konuda bize herhangi bir ön bilgi vermedi. Bunun siyasi nedenlerden mi yoksa başka nedenlerden mi olduğunu bilmiyorum ama ABD bu konuda açıklama yapmadı. Ben de şahsen ABD’den ırak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Blinkin arasında görüşme yapıldığına dair bir açıklama yapıldığına şahit olmadık?

Vedant Patel: Her şeyden önce şunu söylememe müsaade edin, Irak'ın egemenliğine tamamen saygı duyuyoruz. Irak hükümeti, İran yanlısı milislerin ABD'li ve uluslararası koalisyon danışmanlarına yönelik saldırılarına karşı olduğunu ifade etti. Yaptırım programımız hakkında yeni bir bilgiye sahip değilim ve hangi yeni bilgilere sahip olduğumuzu görmek için Bakanlıklar arası açıklamayı incelemekten memnuniyet duyarım.

Rûdaw: Irak'taki saldırılarınızın Irak hükümetinin söylediği gibi Irak topraklarının egemenliğinin ihlal ettiğini düşünüyor musunuz?

Vedant Patel: Irak'ın egemenliğine tam saygımız var ve Irak hükümeti de ABD ve koalisyon güçlerine yönelik bu tür saldırıları reddediyor. Bu hava saldırılarının amacı, zaman zaman yaptıkları gibi personelimize ve kuvvetlerimize ölümcül zarar vermek isteyenlerin hesap vermesini sağlamaktır.

Rûdaw: Bu saldırılar Irak'ın egemenliğinin ihlal etmediğini mi söylüyorsunuz?

Vedant Patel: Hayır, bu bir egemenlik ihlali değil, ancak İran yanlısı milis grupları keyfi ve pervasız hareketlerinden dolayı sorumlu tutuyoruz.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli