ABD Dışişleri’nden Rûdaw’a: İran ve Rusya yaptırımlardan kurtulmaya çalışıyor

07-12-2023
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ABD İran Rusya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
A+ A-

Washington (Rûdaw) -  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Rusya ve İran'ın Washington'un yaptırımlarından kaçınmaya çalıştığını belirterek, İran’ı bölgede istikrarsızlığı artıracak bir adım atmamaları konusunda uyardıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın Rusya ve İran’a yönelik Washington’un yaptırımlarına ilişkin sorusuna Miller şu yanıtı verdi:

“Hem Rusya'nın hem de İran'ın yaptırımlardan kaçmaya çalıştıklarını uzun zamandır gördüğümüzü söyleyeceğim.Bu yüzden her iki ülke açısından da zaman zaman hem yeni yaptırımları hem de onları çökertmek için hem de yaptırımlardan kaçınmalarının önüne geçmek için aldığımız önlemleri açıklıyoruz.”  

İran ile Rusya yaptırımlara karşı işbirliği konusunda anlaştı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya ile Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımlarına karşı iş birliği anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Abdullahiyan, Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı için gittiği Moskova'da basın mensuplarına açıklamada bulundu. Dünyada 26 ülkenin ABD veya bazı Batılı ülkelerin tek taraflı ekonomik yaptırımlarına maruz kaldığını dile getiren Abdullahiyan, şu ifadeleri kullandı:

"İran, 3 yıl önce, ABD veya bazı Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan ülkelerle bir blok veya birlik kurmak için öneride bulunmuştu. Rusya'yla bu konuda anlaşma imzaladık."

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı açıklamada "Bu, ABD ve müttefiklerine yönelik yasa dışı yaptırımlarla mücadele etmek için küresel çabaları birleştirmeye yönelik önemli bir adımdır.İran'ın yaptırımlarının bir kısmı Ukrayna'daki savaşla ilgili. Ukrayna ve ABD, İran'ı savaşta kullanmak üzere Rusya'ya insansız hava aracı sağlamakla suçlayarak Batı'yı kızdırdı” dedi.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı güçlerin Basra Körfezi’de 34 yabancı mürettebattı olan 2 petrol tankerine el koymasına ilişkin Diyar Kurda’nın sorduğu diğer soruya ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “İran'ın istikrarsızlıktan faydalanmaya ve daha fazla istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını görmekteyiz. İran Hükümeti'ne bölgede istikrarsızlığı artıracak hiçbir şey yapmaması gerektiği konusunda oldukça açık davrandık. Bu nedenle bölgedeki ortaklarımıza, İran'a mesaj gönderebilecek herkese bu mesajı çok net bir şekilde iletmeleri gerektiği konusunda oldukça açık olduk ve bu nedenle bölgedeki çıkarlarımızı korumak için adımlar attığımızı görüyorsunuz” şeklinde cevap verdi.

İran'ın ABD'yi 5 milyar tazminata mahkum etmesi: İran yargı sistemi bağımsız değil

Öte yandan İran Devrim Mahkemesi Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta bir suikast sonucu öldürülmesinden ötürü ABD’yi 5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Bir gazetecinin İran mahkemesinin aldığı bu karara ilişkin gelen soruya  Matthew Miller “Bunların meşru işlemler olduğuna inanmamız için hiçbir nedenimiz yok. İran yargı sisteminin herhangi bir bağımsızlığa sahip olmadığı yaygın olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla bu özel karara ilişkin herhangi bir yorumum yok. Elbette İran'daki adli işlemlere katılan kimsemiz yok ancak ABD, halkımızı ve çıkarlarımızı korumak için gereken her şeyi yapmaya devam edecek” dedi.

Gazze'ye insani yardım girişi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

İsrail ablukası ve saldırısı altındaki Gazze'ye yeterince yakıt, gıda ve su girişi olmadığına işaret eden Miller, "Şu ana kadar yapılanlar yeterli değil. Adımlar hızlandırılmalı ve bunu açık şekilde İsrail hükümetine söyledik." ifadesini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli