Iraklı gruplar Gazze ateşkesine uyacak mı? Hizbullah’tan açıklama

26-11-2023
Etiketler İran Irak Hizbullah Tugayları Gazze İsrail Hamas
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’taki İran yanlısı Hizbullah Tugayları, İsrail ile Gazze'deki Filistinli silahlı gruplar arasındaki ateşkes sona erene kadar İsrail'e yönelik saldırılarını askıya alacaklarını, ABD güçlerine yönelik saldırıları ise azaltacaklarını açıkladı.

Hamas ile İsrail arasında Gazze’de yürürlükte olan ateşkese dair Irak’ta kendilerini “Direniş Cephesi” diye adlandıran grupların tavrı merak konusu oldu.

Irak'taki Hizbullah Tugayları lideri Ebu Hüseyin Hamidavi, Gazze’deki ateşkes bitene kadar İsrail'e karşı saldırıları askıya alacaklarını vebölgedeki ABD askeri üslerine yönelik saldırıları azaltacaklarını açıkladı.

Hamidavi, "işgalci güçler” diye nitelendirdiği ABD ile savaşı bırakmayacaklarını ve Irak'ı "kurtarana dek" vaz geçmeyeceklerini söyledi.

Ebu Hüseyin Hamidavi, “ABD'nin Irak'ın egemenliğini ihlal etmesi, hava sahasını savaş uçakları ve casus uçaklarla geçmesi ve büyükelçileri üzerinden hükümet işlerine müdahalesinin bazı çatışma ilkelerini değiştireceğini" vurguladı.

Hizbullah Tugayları'nın sözcüsü Cafer el-Hüseyni de “Irak'taki İslami Direniş, düşman ABD’nin Irak ve Suriye'deki davranışlarını izliyor ve meselenin buna göre inşa edilmesine izin veriyor” açıklamasını yaptı.

Öte yandan Şark’ul Avsat’a konuşan kaynaklar, Irak’ta silahlı grupların Bağdat'ın batısı ve güneyindeki militanlara ve karargahlara yönelik son saldırılarının ardından ABD’lilere yanıt verme konusundaki kararın “İran'ın emriyle” geldiğini söyledi.

Resmi olarak açıklanmayan anlaşmayı bu grupların ihlal etmesi beklenmiyor ancak Irak direnişi olarak bilinen taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle önümüzdeki birkaç gün içinde bir atılımın gerçekleşmesi muhtemel.

İsrail ve Hamas, çatışmaların 4 gün durdurulması karşılığında Gazze'de tutulan 50 rehinenin değişimi konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, Gazze'ye insani yardımın artırılmasının yanı sıra İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını da içeriyor

Irak Hizbullah Tugayları Heşdi Şaabi bünyesinde yer alıyor ve İran'a en yakın gruplardan biri olarak kabul ediliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli