Lavrov’dan imalı İdlib açıklaması: Türkiye ile yaptığımız anlaşmada ısrarcıyız

04-10-2021
Etiketler Sergey Lavrov Suriye Türkiye Rusya Mısır
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile İdlib’e ilişkin yaptıkları anlaşmanın tamamen uygulanması konusunda ısrarcı olacaklarını belirtti.

Sergey Lavrov, Mısırlı mevkidaşı Sami Şükrü ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda, “İdlib gerilimi azaltma bölgesinde, terörist tehdidi devam ediyor, hatta artıyor” dedi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Suriye’nin İdlib bölgesinde varlığını koruyan silahlı grupların Suriye ordusuna karşı saldırılarını sürdürdüğünü belirten Lavrov, “Dahası, Rus güçlerine karşı saldırı girişimlerinde bulunuyorlar” diye ekledi.

Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sebeple Rusya tarafı, (Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın arasındaki anlaşmaların tamamen uygulanmasının gerekliliğini teyit etmektedir. Üstlerine giydikleri yeni giysiler fark etmeksizin, en başta Heyet Tahrir Şam militanları olmak üzere (İdlib’deki) teröristler izole edilmelidir. Nihai olarak bu terörist gruplar etkisiz hâle getirilmelidir.”

“Bu da ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olur” diyen Lavrov, “(İdlib’deki duruma ilişkin) mevcut anlaşmaların tamamıyla uygulanmasında ısrarcı olacağız” vurgusunu yaptı.

Lavrov bir soru karşısında da şunları söyledi:

“Suriye topraklarında yabancı askeri güçlerin bulunmasına gelince, bilindiği gibi birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nde oybirliği ile kabul edilmiş olan ve kimsenin de iptal etmediği 2254 numaralı karar, Suriye’nin egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü teyit etmektedir. Bu karar doğrultusunda, sadece meşru Suriye hükümeti tarafından ülke topraklarına davet edilmiş olan askeri güçlerin burada bulunmaya hakkı vardır.”

Sputnik’in yorumuna göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bu sözleri ile, ABD ve Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi gerektiğini ima etmiş oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli