FRANSA'DA SEÇİM - Kürtler hangi partiye oy verecek?

07-07-2024
Etiketler Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Şukri Berwari Fransa seçim
A+ A-

Fransa (Rûdaw) - Fransa bugün genel seçimlerin ikinci turu için oy kullanma işlemi devam ediyor. Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı, Fransız vatandaşlarının aşırı sağın iktidara gelmesine izin vermeyeceğini ve  Kürtlerin büyük çoğunluğunun sol partilere oy vereceğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi ile iyi ilişkiler içerisinde olan ülkeler arasında yer alan Fransa, siyasi haritada önemli değişikliklere yol açması beklenen  parlamento seçimlerinin ikinci turu için oy kullanıyor.  

Rûdaw TV’de Arêz Xalid’ın sunduğu 10.00 bültenine katılan Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Şukri Berwari, Fransa’daki seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Xalid, Fransa seçimlerinin sadece  ülkede yaşayan Kürtler açısından değil tüm dünya için önemli bir seçim olduğunu belirterek, “Çünkü Fransa güçlü bir ülke, NATO ve Avrupa Birliği'nin kilit üyelerinden bir tanesi" yorumunda bulundu.

Şukri Berwari, Fransa’daki Kürtlerin büyük kısmının sol partilere oy vereceğini belirtti.

Oylamanın 30 Haziran'daki ilk turunda sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi yüzde 33'den fazla oy olarak şimdiye kadarki en yüksek oranına sahip olmuştu. Merkez sol, Yeşiller ve aşırı sol partilerin ittifakı olan Yeni Halk Cephesi ise yüzde 28,14 oyla ikinci sırada yer aldı. Sağ partinin yükselişi karşısında Cumhurbaşkanı Macron ikinci turda sol partilere birleşme çağrısı yaparken solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ikinci turda RN’nin birinci, sol ittifakın ise üçüncü çıktığı her seçim bölgesinde adaylarını geri çekeceklerini açıklamıştı. 

"Fransa'da seçim şoku sol ve Macron'u birleştirdi" 

Fransa'daki Kürt Derneği Başkanı, "Fransa’daki ilk turda çıkan seçim sonucunun şoku sol ve Macron'u birleştirdi" dedi.

Anketlere göre aşırı sağ salt çoğunluğa ulaşamayabilir

Fransa'da ikinci tura günler kala "Toluna Harris Interactive" araştırma merkezi tarafından Challenges, M6 ve RTL için 3 Temmuz’da yapılan yeni anket, aşırı sağcı RN ittifakının, 289 sandalye gerektiren salt çoğunluğu sağlayamayabileceğini öngörüyor.

Ankete göre ikinci tur sonunda aşırı sağcı RN’nin başını çektiği ittifak 190 ila 220, Yeni Halk Cephesi 159 ila 183, "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı 110 ila 135 sandalye elde ederken Cumhuriyetçiler ise 30 ila 50 sandalyenin sahibi olabilir.

Bu oranlar, aynı araştırma şirketinin 28 Haziran tarihli ilk tur öncesi anketinde, RN için 220 ila 260, Yeni Halk Cephesi için 120 ila 150, Macron ittifakı için ise 80 ila 130 sandalye olarak öngörülmüştü.

Anket sonuçları ilk turun ardından aşırı sağa karşı üstü kapalı işbirliğine giden solcu Yeni Halk Cephesi ve Macron ittifakının yükselişe geçtiğine işaret ediyor.

Fransız Temsilciler Meclisi'nin 577 sandalyesi var. Hükümet kurabilmek için ittifakların en az 289 sandalyeyi kazanmış olması gerekiyor.

"Fransızlar sağcıların iktidara gelmesini kabul etmeyecektir"

Berwari, "Fransızlar sağcıların iktidara gelmesini ve seçimleri kazanmasını kabul etmeyecektir" şeklinde değerlendirdi.

Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı  "Macron'un ılımlı-sol koalisyonu nedeniyle sağcıların parlamentoda sandalye çoğunluğunu kazanması zor olacak” dedi.

Kürtler sol partileri destekliyor

Fransa'daki  Kürt diasporasının bir kısmı sağın zaferinden kaygılı.

Şukri Berwari bu konuda şunları söyledi:

"Elbette, Fransa'da Kürtler daha çok sola kaydı çünkü Fransız solu her zaman Kürt davasını destekledi."

Fransa her zaman Kürdistan Bölgesi ile dostane ilişkiler içerisinde olan ülkelerden biri. Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı’na göre iktidarda bir değişiklik olsa dahi Fransa’nın dış politikasında bir değişiklik beklenmiyor. 

Berwari bu konuda şunları söyledi:

"İçerdekinin aksine sağın iktidara gelmesi dış ilişkilerde pek bir değişiklik yaratmayacaktır, dolayısıyla Fransa'nın Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri eskisi gibi sıcak kalacaktır."

Aşırı sağın iktidara gelmesinin ülkedeki Kürt diasporasının nasıl etkileyeceği konusunda ise Berwari "Elbette solcular her zaman, tüm yabancılarla daha iyi ilişki içerisinde ve işlerini kolaylaştırıcı bir tutum sergilemiştir" dedi.

Yaklaşık 68 milyon kişinin yaşadığı Fransa'da 49,5 milyon seçmen Pazar günü yerel saat ile 08:00'de (KSI 09:00) oy verme işlemlerine başladı.

Erken genel seçimlerin ikinci turuna katılım öğlen saatleri itibariyle yüksek seyrediyor.

Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre, Pazar günü "öğle saatine kadar olan katılım oranı" yüzde 26.6 oldu. Bu oran, 1981'den bu yana "öğle katılım" seviyelerinin en yükseği olarak kayıtlara geçti.

30 bin polis görevlendirildi

Irkçılık ve antisemitizm gölgesinde ilerleyen seçim sürecinde 50'den fazla milletvekili adayının fiziksel saldırıya uğradığı bildirildi. Bu, Fransa'da alışılmadık bir senaryo olarak görülüyor.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin "aşırı sol ya da aşırı sağın kargaşaya neden olmaması adına" seçim günü için 30.000 polis görevlendirildiğini duyurdu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli