ABD istihbaratı: Rusya Ukrayna’da yeni bölgeler ilhak etmeye hazırlanıyor

03-05-2022
Etiketler ABD Ukrayna Rusya
A+ A-

Haber Merkezi - ABD istihbaratı, Rusya’nın Ukrayna’da yeni bölgeler ilhak etmek için “sahte referandumlar” düzenlemeyi planlandığı iddia ediyor.

Kısmen ayrılıkçı güçlerin kontrolünde olan Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk ile işgalin ilk günlerinde kontrol edilen güneydeki Herson kentini ilhak edeceği ve  Rusya’nın, mayıs ayı ortalarında bu bölgelerde “sahte referandumlar” düzenleyerek, buralarda kendine bağlı “kukla yöneticileri” işbaşına getirmek istediği ileri sürüklüyor.

Bu iddia ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Büyükelçisi Michael Carpenter’den geldi. Carpenter, “güvenilir istihbarat” raporlarına atıfta bulunarak Rusya'nın üç bölgeyi ilhak etmeye hazırlandığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir grup gazeteciye konuşan  Carpenter, düzenlenecek tartışmalı referandumlarla Rusya’nın, bu bölgelerde Moskova’nın denetiminde olacak “kukla” liderler yerleştirerek çok geniş bir alanda Ukrayna’yı kontrol etmek için çalışacağını dile getirdi.

ABD istihbaratının Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği yolundaki daha önceki uyarılarının haklı çıktığını hatırlatan Carpenter, ABD istihbaratının bundan sonraki tahmininde de doğruluk şansının yanılgı payından çok daha fazla olduğu görüşünde olduğunu belirterek, Rusya'nın bu planının başarılı olamayabileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan The Washington Post gazetesi, İngiltere Savunma Bakanlığı verilerine dayandırdığı  haberinde Moskova’nın ilk işgal ettiği büyük Ukrayna kenti olan Herson’da “kukla yönetim” kurmadan önce normal hayatta Rus para birimi kullanılmasına başladığını duyurdu.

Rusya’nın ülkenin doğusunda referandum hazırlığında olduğu iddiası daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenskiy tarafından da gündeme getirilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli