ABD Dışişleri Bakanlığı: Askerlerimize yönelik saldırılara karşılık vereceğiz

02-11-2023
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller İsrail Filistin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken
A+ A-

Washington (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İran'ı Gazze savaşını genişletmemesi konusunda uyardıklarını, Suriye ve Irak'ta  güçlerine yönelik saldırı olması halinde karşılık verileceğini söyledi.

Sözcü Matthew Miller günlük basın toplantısında Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı. Miller, İran'a yakın silahlı grupların Suriye ve Irak'taki ABD güçlerine saldırmamaları konusunda bir kez daha uyardı.

Miller, eğer güçleri Irak'ta saldırıya uğrarsa, daha önce yaptıkları gibi karşılık vereceklerini dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'nın "savaş kontrolden çıkarsa bunun sorumlusunun ABD olacağı" yönündeki açıklanmasına ilişkin gelen soruya Miller, " İran'ın bu çatışmayı tırmandırmaması, genişletmemesi veya mevcut durumdan faydalanmaması gerektiğini kamuya açık ve özel mesajlarımızda açıkça belirttiğimizi söyleyeceğim” yanıtını verdi.

Miller  “Biraz önce de belirttiğim gibi, birliklerimize saldırılırsa karşılık vereceğimizi söyledik. Biz de bunu yaptık ve eğer tekrar saldırıya uğrarsak tekrar karşılık vereceğiz" dedi.

“Refah Sınır Kapısı'ndan bazı Amerikan vatandaşları Mısır'a geçti”

Gazze’deki ABD vatandaşlarına ilişkin gelen bir soruya ise Miller, "Gazze'de iletişim halinde oldukları, ayrılma arzusunu ifade eden 400 civarında Amerikalının bulunduğunu" ve "Refah Sınır Kapısı'ndan geçen çok sayıda Amerikan vatandaşı olduğunu" şeklinde yanıt verdi.

"ABD vatandaşları ve yabancı uyrukluların çıkışlarının önümüzdeki birkaç gün daha devam etmesini bekliyoruz" diyen Miller, tüm Amerikan vatandaşlarının ve ailelerinin "mümkün olduğunca güvenli bir şekilde" Gazze'den çıktığından emin olmak istediklerini belirtti.

Sözcü Miller, Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyen 400 ABD vatandaşının bulunduğunu, bu sayının aile üyeleriyle birlikte 1000 civarına yükseldiğini kaydetti.

Blinken Ürdün ve İsrail’i ziyaret edecek

Sözcü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın, cuma günü İsrail ve Ürdün'ü ziyaret edeceği bilgisini paylaştı.

Miller, "Blinken, İsrail'in uluslararası insani hukuka uygun olarak kendini savunma hakkına olan desteğimizi yineleyecek ve sivil kayıplarını en aza indirmek için tüm tedbirlerin alınması gereğinin yanı sıra insani yardım sağlama çalışmalarımızı tartışacak" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Ürdün ziyaretinde, "Gazze'deki sivillere hayat kurtaran insani yardımın sürekli olarak ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve Filistinlilerin Gazze dışına zorla yerlerinden edilmemeleri" gereğini vurgulayacağını aktaran Miller, şunları kaydetti:

"Ayrıca (Blinken) ABD'nin, Gazze ve Batı Şeria'daki Filistin halkının özlemlerini yansıtan bir Filistin devletinin kurulmasını da kapsayacak şekilde Orta Doğu'da kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın koşullarını oluşturmak amacıyla ortaklarıyla birlikte çalışma taahhüdünü yeniden teyit edecek ve elbette, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için devam eden çalışmaları tartışmayı sürdürecek."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli