Europol Almanya'da 19 Kürt kaçakçıyı tutukladı

02-03-2024
Hemin Abdullah
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Almanya Göçmen Kaçakçılığı İngiltere Diaspora Programı
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) - Europol polisi "başarılı" olarak adlandırılan bir operasyonla Almanya'da yasadışı göçmen kaçakçılığı yaptıkları suçlamasıyla 19 kişiyi tutukladı. Polis bu kişileri "Iraklı Kürt" kaçakçılık şebekesi olarak tanımladı.

Rûdaw TV Diaspora programının son bölümünde Europol'ün Almanya'da gerçekleştirdiği ve 19 kişinin gözaltına alındığı operasyona ait bilgiler aktarıldı.

Europol’ün açıklamasına göre operasyon Fransız ve Belçika mahkemeleri tarafından açılan soruşturma kapsamında gerçekleştirildi.

Almanya’nın değişik kentlerinde 28 adreste yerde arama yapıldı. Şüphelilerden 7'si Belçika mahkemesinin kararıyla, 12'si ise Fransız mahkemesi kararıyla gözaltına alındı.

Gözaltına alınan şebeke üyelerinden beşinin organizatör olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şüphelilerle birlikte 24 adet küçük bot, 175 cankurtaran simidi, 60 hava pompası, 14 jeneratör, çok sayıda cep telefonu, silah ve para ele geçirildiği kaydedildi.

Europol açıklamasında, "2022 sonunda başlatılan soruşturma çerçevesinde, Irak ve Suriye'nin Kürt vatandaşlarının oluşturduğu bu büyük suç ağının yapısı ve çalışma yöntemleri tespit edildi" denildi.

Çöketilen şebekenin Fransa'dan Manş Denizi yoluyla İngiltere'ye göçmen kaçırdığı ve yüzlerce kişinin ölümüne sebep olduğu aktarıldı.

Europol, şebekenin insan kaçakçılığı faaliyetleri için Almanya'yı merkez olarak kullandığını da belirtti.

Kaçakçıların göçmen başına 1.000 ile 3.000 euro arasında para aldığı, botların ise Çin’de üretildiği ve Türkiye üzerinden Almanya'ya getirildiği ortaya çıktı.

Manş Denizi'nde Kasım 2021'de meydana gelen göçmen teknesi faciasında, büyük kısmı Kürdistan Bölgesi vatandaşı 32 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli