Ukrayna cephesinde olduğu ileri sürülen bir Kuzey Kore askeri. / Video alıntısı / Sosyal medya
Erbil (Rûdaw) – Güney Kore istihbaratı, Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya karşı savaşması için Rusya’ya 13 bin asker gönderdiğini öne sürdü. Ukrayna, bu askerin cephede konuşlandırılmasının savaşı "sınırlarının ötesine" taşıdığı uyarısında bulundu.
Kuzey Kore'nin Rusya'nın askeri harekatına yardımcı olmak üzere binlerce asker gönderdiği yönündeki haberler, Ukrayna’daki savaşın gidişatı açısından yeni tartışmalara yol açtı.
Ukrayna'nın doğusundaki Silidov kasabasından gelen görüntüler, Rus askerlerin bir binaya bayrak çektikleri sırada yanlarında Kuzey Koreli askerlerin de bulunduğunu gösteriyor.
Kuzey Kore birliklerinin savaş cephesine intikali Kiev'deki yetkilileri alarma geçirmiş durumda.
Batılı liderler Kuzey Kore'nin savaşa dahil olmasının Hint-Pasifik bölgesinde gerilimi arttırabileceği uyarısında bulunurken Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, bu durumun savaşı "sınırlarının ötesine" taşıdığını söyledi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Ukrayna ile savaşmak üzere Rusya'ya 3 binden fazla askerin getirildiği ve bu askerlerin bazılarının muhtemelen Kursk bölgesine yerleştirildiği açıklanmıştı.
13.000 asker cehpeye gönderildi
Güney Kore, geçen hafta Kuzey'in müdahalesine misilleme olarak Ukrayna'ya silah gönderebileceği uyarısında bulunmuştu.
Güney Kore istihbaratına göre yaklaşık 13.000 Kuzey Kore askeri, Rusya'ya gönderildi.
BMGK’nin gündemi Kuzey koreli askerler
Bu sıcak konu, New York'taki BM Güvenlik Konseyi toplantısında da en çok tartışılan konu oldu. Bazı Batılı delegeler durumu “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirdi.
Fransa'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nicolas de Riviere, "Kuzey Kore birliklerinin bağımsız bir ülkeye karşı savaşa katılması uluslararası hukukun, Güvenlik Konseyi'nin ve BM kararlarının ihlalidir" derken ABD'nin Birleşmiş Milletler Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Robert Wood, "Rusya'yı bu tür adımlar atmamaya çağırıyoruz. Savaşta Kuzey Kore birliklerini kullanmak gerilimi artıracaktır" uyarısında bulundu.
Rusya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vasily Nabenzia ise Batılı ülkelerin suçlamalarını reddetti.
Nabenzia, "Rusya'nın Kuzey Kore ile askeri ve diğer koordinasyonlarının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve herhangi bir ihlal olmadığını yineliyorum" dedi.
Rus diplomat, ülkedeki Kuzey Kore birlikleri hakkında yorum yapmadı ancak iki ülke arasında Haziran ayında imzalanan stratejik koordinasyon anlaşması bulunduğuna dikkati çekti.
Rusya-Kuzey Kore askeri anlaşması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen Haziranda Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuş, taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.
23 maddeden oluşan anlaşmada askeri, siyasi, ticari, yatırım ve güvenlik koordinasyonu yer alıyor. Anlaşmanın 4'üncü maddesinde, taraflardan birinin savaşta olması halinde, diğerinin uluslararası hukuka ve her iki ülke yasalarına uygun olarak derhal her türlü askeri yardımı sağlayacağı belirtiliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın