Burkina Faso ve Mali'den Nijer'deki darbeye destek

01-08-2023
Etiketler Burkina Faso Mali Nijer Darbe
A+ A-

Haber Merkezi – Burkina Faso ve Mali, Nijer’deki askeri cuntayı destekler yönde açıklama yaptı. Her iki ülke cuntaya yönelik askeri müdahalenin kendilerine yapılmış sayılacağını duyurdu.

Nijer'de askeri cunta dün yaptığı açıklamada Fransa'nın Bazoum'u geri getirmek için 'askeri müdahaleye' imkan aradığını açıkladı.

Burkina Faso ve Mali ise yayınladıkları ortak deklarasyonda, "Nijer'e herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye savaş açmakla aynı anlama geleceğini" belirtti.

Burkina Faso ve Mali, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) ültimatom niteliğindeki açıklamasına tepki göstererek, Nijer'e askeri müdahaleyi kendilerine savaş ilanı sayacaklarını duyurdu.

ECOWAS, 26 Temmuz'da Nijer'de ordunun yönetime el koyması üzerine pazar günü olağanüstü toplanmıştı.

'Anayasal düzeni getirmek için...'

Demokratik yollarla seçilen ve askeri darbe ile görevden alınan Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un bir hafta içinde yeniden göreve getirilmesini isteyen devletler topluluğu, aksi halde Nijer'de anayasal düzeni geri getirmek için "tüm tedbirlerin" alınacağı duyurmuştu.

Açıklamada "Bu sonucun ortaya çıkması için güç kullanmak da bu tedbirlere dahil olabilir" denilmişti. ECOWAS ayrıca Nijer'de yönetime el koyan askeri cunta liderlerine mali yaptırım kararı almış, üye ülkelerle Nijer arasındaki "tüm ticari ve mali ilişkilerin" de dondurulduğunu duyurmuştu.

Burkina Faso ve Mali ise yayınladıkları ortak deklarasyonda, "Nijer'e herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye savaş açmakla aynı anlama geleceğini" belirtti. İki ülke ayrıca, "Nijer halkına ve yönetimine yönelik yasa dışı, gayrımeşru ve gayrıinsani yaptırımları uygulamayı reddettiklerini" ifade etti. Açıklamada Nijer'e askeri bir müdahalenin tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağı da belirtildi.

Fransa büyükelçiliği tahliye edildi

Nijer medyasının Fransa'nın Niamey Büyükelçiliğine dayandırdığı bilgilere göre, Fransa Nijer'deki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor.

Büyükelçiliğin ülkedeki Fransız vatandaşlarına gönderdiği mesajda, Nijer'de güvenlik durumunun kötüleşmesi üzerine hava yolu ile tahliye operasyonu planlandığı bilgisi verildi.

Fransız basını, Dışişleri Bakanlığının da bu bilgiyi teyit ettiğini aktardı.

Diğer yandan Nijer'deki duruma ilişkin dün akşam bir Fransız televizyonuna bağlanan Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Fransa'nın bu ülkeye herhangi bir askeri müdahalesinin söz konusu olup olmadığı sorusuna, "Birinci önceliğimiz buradaki vatandaşlarımızın güvenliğidir." yanıtını vermişti.

Elysee Sarayı da 30 Temmuz'da, Niamey Büyükelçiliğinin hedef alındığı gösterilere ilişkin, ülkesinin çıkarlarına veya vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya derhal ve sert şekilde karşılık vereceğini açıklamıştı.

Nijerliler, Fransız Büyükelçiliğini hedef aldı

Nijer'in başkenti Niamey'de 30 Temmuz'da Fransız Büyükelçiliğinin önünde toplanan binlerce gösterici, elçilik binasını hedef alarak hasar vermişti.

Paris yönetimi, ülkede 26 Temmuz'da yaşanan askeri darbe sonrası bu ülkeye yönelik tüm mali yardımlarla bütçe desteğini askıya aldığını açıklamıştı.

Nijer'deki darbe

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

Bazum, 26 Temmuz'dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli