Vanspor sahipsiz mi kaldı?

26-07-2021
Rûdaw
Etiketler Vanspor Feridun Irak 2. Lig Türkiye Futbol
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – 4’üncü genel kurulu, yeterli sayıda delegenin toplanmaması ve başkan adayı çıkmaması nedeniyle haftaya ertelenen Vanspor FK sıkıntılı günler yaşıyor. Vanpor’u 1. Lige çıkaran yönetimin “Unutulmaz Başkanı” Feridun Irak, “Vanspor’un sahipsiz kalmayacağına inanıyorum” dedi.

Van Spor Futbol Kulübü’nün 25 Temmuz günü yapılması kararlaştırılan olağanüstü genel kurul toplantısı, yeterli sayıda delegenin toplanamaması ve istifa eden mevcut Başkan Servet Yenitürk’ün yerine yeni başkan adayı çıkmaması nedeniyle yapılamadı.

01 Ağustos 2021 tarihine ertelenen genel kurula yeterli sayıda delege katılmaz ve başkan adayı çıkmazsa kulübün feshedilmesi ihtimali doğuyor.

Van spor neden bu hale geldi?

1990’lı yıllarda o zamanki adı ile Türkiye 1. Ligi’ne (Süper Lig) yükselme başarısı gösteren Vanspor, sonraki yıllarda alt liglere demir attı.

2019 ve 2020 futbol sezonunda 2. Lig Kırmızı Grupta mücadele eden Vanspor ligi 5’inci sırada tamamlayarak yine bir üst lig hedefine ulaşamadı.

Vanspor’u 1998-99 sezonunda şampiyon yaparak Süper Lig’e çıkaran dönemin başkanı Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Odası eski Başkanı Feridun Irak, kulübün yaşadığı durumu ve geçmişini Rûdaw’a değerlendirdi.

Kulübün 1990'lı yıllarda “Anonim Şirketi” statüsünde olduğunu ve hisselerinin büyük çoğunun  o zamanlar büyük şehir olmayan Van İl Özel İdaresi'ne ait olduğunu hatırlatan Irak, kulüp yönetiminin valinin başkanlığında, içinde halkın da bulunduğu 80’e yakın yönetici kadrosu ile yönetildiğini söyledi.

“Vanspor Türkiye ligleri tarihinde bir ilki gerçekleştirdi”

Irak, şöyle devam etti:

“1997-98 sezonunda Vanspor, bugünkü statü ile Süper Lig’de oynarken ki o zaman 1. Lig’di, küme düştü. Dönemin valisi önümüzdeki sezon için tamamen halk tarafından yönetilecek bir yönetim kurulu fikri ile yola çıktı. Yapmış olduğu anketlerle 11 kişilik bir yönetim kurulu oluşturuldu. Anketler halka, taraftara, sporla ilgili basın mensuplarına “takımı kimler yönetmeli” sorusu ile yola çıkmıştı. Anket sonucu içinde yer aldığım 11 kişi yönetim kuruluna seçildi. Dönemin yönetim kurulu da kendi aralarında yaptığı seçimle beni başkan olarak seçti.

Biz o zaman Türkiye liglerinde bir ilki gerçekleştirdik. Düştüğü sezonu takip eden bir sonraki sezonda tekrar üst lige çıkan takım olduk. Çok büyük bir başarı sergiledik. Bugüne hiç bir takım düştüğü sezonu takip eden sonraki sezonda bir üst lige çıkan takım olmamıştı. Bizimle birlikte o sezon Göztepe’de 1. Lig’e çıkmış ancak 11 yıl aradan sonra bunu gerçekleştirmişti. Bu başarının akabinde de ben ve arkadaşlarım Vanspor’u emanet aldığımız gibi yine götürüp sahibine teslim ettik. Sahibi kimdi, İl Özel İdaresiydi.

Daha sonra Türkiye genelinde hükumet spor kulüplerinin valilikler tarafından yönetilmesine pek sıcak bakmadı. Dolayısıyla o dönem Vali bey de Vanspor’un özelleştirilmesi kararını verdi. Van İl Özel İradesi’ne ait olan hisseler satılarak Vanspor özelleştirildi. Özelleştirilmesi ile birlikte maalesef takım çok kötü sezonlar geçirdi, arka arkaya küme düştü. Bir dönem belediyenin yönetiminde kaldı. Daha sonra şu anki başkanın ‘ben bu takımı yönetirim’ şeklindeki talebi ile ona devredildi ve neticede bugünkü noktaya gelindi.”

“İmkanı olanlar sahip çıkmıyor”

“Spor kulüplerine sahip çıkması gerekenler öncelikle o ilin iş insanlarıdır” diyen Feridun Irak, “Yani imkanı ve mali gücü olan iş insanları sahip çıkmalı. Ben spor kulüplerinin belediyeler tarafından yönetilmesini de pek tasvip etmiyorum. O pencereden bakmıyorum” dedi.

Irak, “Fakat Van’da baktığınız zaman bir çok iş insanı, maddi gücü olduğu halde Vanspor üzerinden dedikodu yapmaktan öteye gitmiyorlar. Sosyal medyada olsun, yerel basında olsun çıkıp Vanspor’la ilgili ahkam keserler, konuşurlar, yönetenleri beğenmezler. Ama ‘gel’ derseniz de gelmezler. Ben bunları devekuşuna benzetiyorum. Uç desen deveyim der, yük kaldır derseniz kuşum der. Maalesef bu tür insanlar Vanspor’a daha büyük zarar veriyor. Çünkü bu şekilde kulübe sahip çıkmaya çalışanlara da engel olmuş oluyorlar” ifadesini kullandı.

Ara formül olarak iş insanları ile belediyenin ortak bir yönetim kurabileceğini ifade eden Irak, “Ama ben Vanspor’un sahipsiz kalmayacağına inanıyorum. Mutlaka birileri sahip çıkacaktır” yorumunda bulundu.

Feridun Irak, mevcut başkan Servet Yenitürk’ten yeniden başkan olmayacağına dair net bir tavır görmediğini belirterek, geçen yıl da benzer bir durum yaşandığını ardından Yenitürk’ün başkanlık görevine devam ettiğini söyledi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli