Rûdaw’ın yayından çıkan ok hangi hedefe doğru ilerliyor?

31-05-2024
Mehmed Alsafar
Etiketler Ok yay Rûdaw Medya Grubu 11 yıl ve iki ok
A+ A-

İnovasyon ve yenilikçilik Rûdaw Medya Grubu’nun kuruluşundan bu yana medyadaki iki temel inancı olmuş daha sonra bu iki temele dayalı ilerlemesi 2013 yılından bu yana devam etmiştir. O tarihten bu yana Kürt medyasında görülen her yenilik ya Rûdaw tarafından yapılmış ya da Rûdaw bir kaynak olarak alınmıştır. Rûdaw'ın medyaya olan bakışı kendinden öncekilerden ve sonrakilerden farklı olduğu herkesçe aşikardır. Çünkü Rûdaw'ın Kürt medyasına dahil olmasıyla medyanın taklide dayalı yönünü ve çalışma yöntemlerini değiştirmiş yeni bir fırsat yaratarak Kürdistan medyasını güven ve yenilik dolu farklı bir zemine oturmasına ön ayak oldu.

Bu başarıya emek, planlama ve yenilikçi stratejik aklın izleyicilere, dinleyicilere ve okuyuculara haber ve bilgi sunma konusundaki becerisi neticesi sonucu ulaşıldı. Rûdaw her zaman “öncü ve rakipsiz” sloganının sorumluluğu altında çalışmıştır. Bu çalışma disiplini Rûdaw’ı Kürdistan, Irak, Orta Doğu ve tüm dünyada büyük ve tanınmış bir medya markası haline gelmesine vesile oldu.

Rûdaw devamlı yenilikler gerçekleştiriyor. Her hangi bir açıdan ele aldığınızda sizi şaşırtmaya devam ediyor ve yeniliklerle karşılaşıyorsunuz. Dijital medya alanında iki yıldır yeni bir trend belirledik oda “Yılın sembolü”dür.

Rûdaw'ın yıllık sembolü nedir?

Rûdaw Dijital, her yıldönümünde kurum olarak yeni yılda üstleneceği sorumluluklara yönelik geliştirdiği plan ve stratejiyi dikkatle inceliyor, planlarını gazeteciliğin çalışma yöntem ve ilkelerini, yılın hedeflerini dikkatle değerlendirildikten sonra hepsini tek bir sembolde topluyor. İşte bu sembole de Rûdaw’ın yıllık sembolü deniyor. Bu kapsamda yeni süprizleri ekrana taşımak ve göstermek için çalışmalara başlıyor.  

Bu girişim Rûdaw'ın 10'uncu yıldönümünden itibaren başladı ve bu kervanın önünde daha uzun yıllar var. Geçen yıl, Rûdaw logosunun geometrik yapısındaki gölgesine satrançtaki Şah’ı yansıttık, amacımız Rûdaw’ın yayın hayatına başlamasının onuncu yılında ona layık görülenin kraldan olduğunu ifade etmekti.

Şah; Satranç oyununun en önemli taşıdır. Şah sadece bir hücreyi bir tarafa hareket ettirebilir, atacağı adımlar çok stratejik olmalı ve hareketlerinde kendini sıkıntıya sokarak ‘Mat’ olmamalı. Şah her zaman konumlandığı yerde ağırlığını korur ve küçük rütbelilerden uzaktır tekli adımlar atlar. Bazen tek bir adım Şah’ı mat yapmak için yeterli olabilir. Seçtiğimiz bu sembol sıradan değildi, tablonun arkası Rûdaw Dijital'in benzeri görülmemiş bir rekora imza atması için belirlediğimiz planlar ve hedeflerle doluydu ve biz de öyle yaptık.

Rûdaw 10’uncu yılında milyonları aşan izlenme sınırını aşarak milyar sınırlarına ulaştı. Bu bir Kürt medya kuruluşu için bir hayaldi. Bunun yanında Rûdaw, aralarında Stevie Ödülü, dünyanın en prestijli ödüllerinden ve  "İnternet Oscar'ı" olarak bilinen Webby Ödülü’nün de olduğu 11 ayrı dal ve kategoride ödüle layık görüldü. Evet, alınan bu başarı ödülleri Rûdaw'ın Şah olduğunun kanıtıydı.

Rudaw'ın karşılaştığı engeller ne olursa olsun sınır tanımadığını bilmeliyiz, öncülük ve birincilik mantığıyla çalışarak belirlediği planlar çerçevesinde bu amaçlarına ulaşabilir.

11 yıl ve iki ok

Rûdaw'ın kuruluşunun 11’inci yıl dönümünde belirlenen sembollerde ise iki ok yaydan çıkıyor. Yay sahibi olan Rûdaw hedefini kendisi belirliyor. Şimdi oklar tıpkı logomuzun ışıkları gibi etrafa saçılıyor. Yayı taşıyan da evrensel bir bakışla hedeflerini belirliyor. Rûdaw’ın yay simgesini öne çıkarması yok etmeyi değil yönlendirmeyi ve hedeflerinin yönlerini simgeliyor.

Yay ve ok eski çağlarda ve ve modern kültürlerde menzilli silahlar olarak kullanılırdı. Yay ve oku eline alanlar hedeflerine odaklanıyor, hedefine giden yolda önüne çıkacak engellere takılmadan amacını yerine getirmeye çalışır. Rûdaw, bu silaha yeni bir anlam ve kılıf veriyor. Klasik dönem ile dijital dönemi birleştiriyor, böylece herkesin ilgi odağı olabilsin. Rûdaw hem yaya hem de oka sahip bu nedenle nerede ne zaman ve nasıl bu oku kullanacağına karar veriyor. Coğrafi sınırlar anlamı da taşıyan bir okla büyük bir küresel hedefe ulaşmayı amaçlıyor. İşte Rûdaw ve sınırlı imkanlarıyla küresel hedefler belirliyor ve hiçbir engel tanımıyor. Sonunda yeni süpriz ve başarılarla kendini göstermeye başlayacaktır.

Buna ek olarak, dik duran oklar bir birine paralel bir şekilde duruyor ve 11 sayısını simgeliyor. İki okun yönü büyüme ufkuna doğru bakıyor. Aynı zamanda 11 sayısı Rûdaw logosunun içindeki 11 ışıkla birleşerek parlak bir güneş oluşturuyor. Hem güneşiniz hem de okunuz olduğunda birilerinin size karşı durması zordur.

 

* Rûdaw Dijital Kreativ Sorumlusu – Mehmed Alsafar

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli