Milli Kürt düşüncesinin modern dönemin öncü hocası Cemal Nebez'in anısını yaşatmak ve çalışmalarını koruyarak daha bilinir yaygın hale getirmek amacıyla Süleymaniye'de Arşiv ve Müzesi açıldı. Cemal Nebez Hocanın 30'dan fazla eseri, sayısız söyleşi ve makalesi bulunmaktadır. Fakat ne yazık ki hak ettiği oranda bilinmiyor. Kurmanciye iki küçük kitabı Sitav ve Avesta Yayınlarından çıktı.
"Kürt Milliyetçi Kimliği" Kurmancide Peywend Yayınlarıyla okuyucuya ulaştı.
Qandîl Şêxbizini ve çevirmenimiz Muhsin Özdemir, müzeyi ziyaret ettiler. Arşiv yöneticilerinden Cemal Hoca'nın öğretmeninin ablası Nimet Han hanım ziyaretçilerle ilgileniyor ve bilgi veriyor.
Sitav Yayınevi, Muhsin Özdemir çevirisi ve Kaniya Kurda projesi ile Cemal Nebez kitaplarını Türkçeye çeviriyor.
Prof. Dr. Cemal Nebez'in "Kürt Ulusal Düşüncesi" kitabı yakın geçmişte yayınlandı. Yıl sonuna doğru, "Kürt Milliyetçi Kimliği ve Sorunları" ile "Yarsan Dininin Felsefesi ve Sorunları kitapları" Türkçeye çevriliyor.
Nebez Hoca, Arap, Türk ve diğer orijinli çeşitli fikir ve inanç tartışmalarının egemen düşünce milliyetçiliği olup Kürt halkının devletleşmesini yok sayan ırkçı, şovenist bir tanımlama ve eylem olduğunu vurgulayarak, Kürt milletinin, temsilci ve aydınlarının meseleye özgüvenli ve içeriden bakması gerektiğini vurgular ayrıca bunun bir varlık yokluk meselesi olduğunu da söyler.
Kürt halkının diğer tüm halklar gibi bağımsız bir ulus ve devlet sahibi olması gerektiği ve Kürt aydınlarının, Kürt örgütlerinin de bu iddia ile hareket etmesini temel alan bir düşünce sistemi var.
Bu düşünceyi oluştururken kendine güveni ve Kürdi bakışı varlık nedeni olarak görmeyi öğütler.
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın