Deniz Poyraz davasında karar çıktı

29-12-2021
Rûdaw
Etiketler Deniz Poyraz Bendava Duhokê İzmir
A+ A-

Haber Merkezi - HDP İzmir İl Başkanlığı’nı basarak çalışan Deniz Poyraz’ı öldüren sanık Onur Gencer bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Davanın ilk duruşması İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma müşteki yakınları ve avukatların yoklamasıyla başladı.

Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti davaya müdahillik talebinde bulundu.

Duruşmada söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan mahkeme heyetini, Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’e yönelik tutumu nedeniyle eleştirdi.  

Buldan, Onur Gencer’in Mınbiç’te silahlı eğitim aldığına dikkati çekerek şunları söyledi:

“O gün Deniz’i katlederken büyük bir kaos planladılar. Bu ülkenin barışına aynı zamanda kurşun sıktılar. Deniz’e sıkılan kurşun elbette ki bu ülkede birlikte yaşam umuduna sıkılan kurşundur. Deniz’e sıkılan kurşun aynı zamanda barış umutlarına ve demokrasiye sıkılan kurşun. Bu kurşunu sıkmak için katili partimize gönderenler bir kaosun peşindeydiler. Ama Türkiye halkları bu kaosun yaşanmasına izin vermedi. Bu kaosu elinin tersiyle ittiği gibi ülkede milyonlar Deniz oldu. Türkiye’de milyonlar denize sahip çıktı. Bu katil İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü 27 kez aramasına rağmen kiminle görüştüğünü, kimlerle görüştürüldüğünü halen açığa çıkarmayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Emniyet müdürlüğünde kimlerle görüştü bunu sorgulayacağız. Olayın üzerinden 7 ay geçti. Bu 7 ay içinde katilden başka hiç kimse tespit edilmedi. Denizimize söz veriyoruz, Deniz yoldaşım yattığın yerde gözün arkada kalmasın. Daha senin kanın kurumadan Bahçelievler’de saldırı girişiminde bulunanlara sesleniyoruz; Deniz’in katilleri hesap verecek, yönlendirenler hesap verecek, arkasındaki güçler bu ülkeye, kadınlara ve partimize hesap verecek.”

“Kürsüde neden yalnız?”

Duruşmada söz alan Avukat Türkan Arslan da, Deniz Poyraz’ın öldürülmesine ilişkin nitelikli bir soruşturma yürütülmemesi nedeniyle katilin sanık kürsüsünde yalnız oturduğunu söyledi. Arslan, mahkeme heyetinden soruşturmayı derinleştirmesini istedi.

Avukat İmdat Ataş da, “Karşımızdaki kişi tasarlayarak ve yurtdışında eğitimini alarak bir katliam gerçekleştirdi. Bu saldırgan eylemi tek başına gerçekleştirmedi, kontrgerilla faaliyeti olarak gerçekleştirdi. Savcılık bu kapsamda soruşturma yürütmeliydi. Elimizde yeterli veri var. Örgütlü faaliyeti sadece biz söylemiyoruz. Sanık tek başına hareket ettiğini söyleyebilir ama ifade tutanağı incelendiğinde aksi olduğu fark edilecektir. Katilin aslında kim olduğunun savcılık tarafından adeta üstünü örtmüştür” diye konuştu.

Avukat beyanlarının ardından ara verilen ve aradan sonra yeniden başlayan duruşmada sanık Onur Gencer'in cezaevine gönderildiğini ifade eden mahkeme başkanı, “düzen ve disiplin oluşmadığı” gerekçesiyle duruşmayı ertelemeye karar verdi.

Avukatlar itiraz etti

Avukatların beyanları alınmadan karar verilmesi üzerine mahkemeye itirazda bulunuldu. Bu sırada  mahkeme başkanının, “Biz genel yetkili bir mahkemeyiz, özel yetkili değiliz. Ben şimdi herkes arasından çıkıp evime gideceğim korumam yok, biraz da beni anlayın” dediği görüldü.

Mahkeme heyati ve avukatlar arasında yapılan istişarelerin ardından duruşma 24 Ocak’a ertelendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli