Haber Merkezi - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 8 yıl önce Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesine ilişkin davada 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Olaya dair güvenlik kameralarına dair TÜBİTAK'ın hazırladığı rapor okundu.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne dair açılan davanın 8’inci duruşması başladı.
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan polis memurları S.T, F.T. ve M.S, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden katıldı.
Elçi'nin eşi CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi,Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, 18 baro başkanının yanı sıra, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ve avukatlar da salonda hazır bulundu.
TÜBİTAK'ın hazırladığı rapor okundu
Duruşmada, önceki celselerde, Elçi ailesinin avukatlarının talebi doğrultusunda olayın yaşandığı sokakta bulunan bir iş yerinin güvenlik kamerası görüntüsüne müdahale edildiği iddiası üzerine dijital materyallerin incelenmesine ilişkin TÜBİTAK'ın hazırladığı rapor okundu.
Raporda, Tahir Elçi'nin vurulduğu yeri gören 4 numaralı işyeri kamerasındaki kayıtların eski olduğu, kameranın çalışmadığı belirtildi.
Raporda, iş yerinin güvenlik kamerasına ait olan 765 kaydın incelendiği, cihazda ekleme, çıkarma, kesme ve montaj gibi müdahalenin bulunmadığının tespit edildiği öne sürüldü.
Elçi ailesinin avukatları, dosyada delillerin eksik toplandığını belirterek olay yerinde yeniden keşif yapılmasını talep etti.
Sanık polisler önceki savunmalarını tekrarladı.
Duruşma 6 Mart 2024'e ertelendi
Mahkeme, Elçi ailesinin avukatlarının olay yerinde keşif yapılması, tanıkların dinlenmesi gibi taleplerinin reddine, yakalama kararı çıkarılan firari PKK’li Uğur Yakışır'ın dava dosyasından ayrılmasına, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın duruşma savcısına gönderilmesine karar vererek duruşmayı 6 Mart 2024'e erteledi.
Tahir başkan için adaleti gerçekleştireceğiz"
Duruşmadan sonra Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Baro başkanları, mahkemenin verdiği kararlara tepki gösterdiler.
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren mahkemenin bugüne kadar verdiği 12 ara kararın davada maddi gerçeğin açığa çıkması konusunda "somut, tarafız, bağımsız olmadığını" savundu.
Elçi'nin öldürülmesinin sekizinci yıl dönümünde avukatların maddi gerçeğin açığa çıkmasına yönelik tüm taleplerini mahkeme heyetinin reddettiğini belirten Eren, “Olay yeri keşfi ve tanıkları dinlemekten de vazgeçti. Üç yıldır devam eden kovuşturmanın son noktasını koydu ve sizi sözde bir yargılamayla oyaladık ama bu dava dosyası bizi aşıyor ve Ankara'nın karanlık dehlizlerinde birileri ara karar koyuyor demeye getirdiler. Mütalaa karara dönüştü ama biliyoruz, ne mütalaa savcının ne de karar mahkemenin ve biz bugün bunu gördük” dedi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, duruşmanın ardından adliye binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin, ara kararıyla artık delil toplama sürecinin bittiğini, dosyanın mevcut delillerle savcıya gönderilmesine karar verildiğini söyledi.
Sağkan, "(Mahkeme) Celse arasında bu mütalaa sunulduğu takdirde de bir sonraki celsenin karar celsesi olması için bir ara karar yine tahsis etti. 6 Mart'ta da burada olacağız. Bundan sonra da gerek üst mahkeme gerek Anayasa ve gerekse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreçlerini takip edip eninde sonunda Tahir başkan ve hepimiz için adaleti gerçekleştireceğiz" dedi.
Olayın geçmişi ve istenen ceza
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde basın açıklaması yaptığı esnada yaşanan silahlı çatışmada başından vurularak hayatını kaybetti.
Çatışmanın ardından Sur'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve E lçi'nin ölümüne neden olan merminin çekirdeği, olay yeri incelemesi 5 ay sonra yapıldığı için bulunamadı.
Tahir Elçi'nin ölümüne yol açan kurşunun hangi silahtan çıktığı ve kim tarafından ateşlenmiş olabileceğine dair bir rapor 2019'da Diyarbakır Barosu tarafından yayımlandı.
Londra merkezli uluslararası araştırma şirketi Forensic Arhitecture'ın katkısıyla hazırlanan rapor, Elçi'nin olay yerinde bulunan üç polisten birinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmiş olabileceği sonucuna vardı.
Üç yıl önce başlayan davada olay günü aynı sokakta görev yapan polis memurları F. T., S. T. ve M. S., “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 ila 6 yıl, firari sanık Uğur Yakışır ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.
Elçi’nin avukatları, soruşturma aşamasında dosyada delillerin eksik toplandığını savunuyor, olay yeri keşfinin yapılmadığını hatırlatarak bazı polis ve amirlerin dinlenmesini istiyorlar.
Birçoğu gergin geçen davada Elçi’nin avukatları, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesini ve Elçi’nin vurulduğu yeri gösteren Mardin Kebap Evi’nin kamera kayıtlarının incelenmesini istiyor.
Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti TÜBİTAK’ta incelenmesi istenen kamera kayıtlarıyla ilgili raporun akıbetinin sorulmasını ve sanıklar hakkındaki adli tedbir kontrolünün devam etmesine karar verdi.
Heyet ayrıca keşif talebi ve olay yerindeki polis amirlerinin ifadesinin alınma talebinin reddini de reddetmişti.
Olay günü polis memurunu öldürmekle yargılanan firari PKK’li sanık Uğur Yakışır’ın davası da Elçi dosyasıyla birlikte görülüyordu ancak bu duruşmada dava dosyasından ayrıştırıldı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın