TAHİR ELÇİ DAVASI - Beraat kararı sonrası kim ne dedi?

13-06-2024
Abdulselam Akıncı
Etiketler Tahir Elçi Dava Mahkeme Beraat Diyarbakır
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi cinayeti davasının duruşmasında karar verdi.

Mahkeme, Tahir Elçi cinayetinde sanık olarak yargılanan üç polis hakkında beraat kararaı verdi. PKK üyesi olduğu belirtilen firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise Tahir Elçi ve iki polis memurunu öldürdüğü iddiasıyla hapis cezası istendi.

Mahkeme kararını açıklamadan önce Tahir Elçi cinayeti davasının avukatları ve yabancı ülkelerden gelen heyetler, 32 baro başkanı, CHP heyeti, HDP, DBP ve DEM Partililer duruşma salonunu terk etti.

Duruşmanın ardından davaya katılanlar, adliyeden Sur ilçesinde Tahir Elçi’nin dibinde hayatını kaybettiği Dört Ayaklı Minare’ye kadar yürüdü.

Burada bir konuşma yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Mahkemenin hukuki bir karar vermeyeceğini tahmin ediyorduk. Bugünkü duruşma da bunu gösterdi.  Bu nedenle mahkemenin tutumunu meşrulaştırmak istemedik ve salonu terk ettik” dedi.

Dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 2015 yılında Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare’nin dibinde tarihi eserlerin çatışmalarda zarar gördüğünü ifade ettiği basın açıklaması sırasında katledilmişti.

"Davaya ilişkin tüm deliller karartıldı"

2020 yılında başlayan davada 3 polis memuru ile PKK'li olduğu belirtilen Uğur Yakışır isimli kişi sanık olarak yargılanıyordu.

Davanın savcısı mütalaasında sanık 3 polisin beraatini istedi. Mahkeme de savcının talebini kabul ederek polisler hakkında beraat kararı verdi.

Elçi ailesinin avukatı Orhan Kemal Cengiz, “Bu davanın tüm delilleri karartıldı. Sistematik olarak karartıldı. Hiçbir şekilde deliller toplanmadı. Bugün duruşma salonunda savcının delil toplamadığını ancak delil yetersizliğinden dolayı şüphelilerin beraatini istediğini söyledim. Bu çok korkunç bir şey” diye konuştu.

"Keşif yapılmadı"

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar da şunları söyledi:

“Olay nasıl meydana geldi? Kim neredeydi? Bunlar için keşif yapılması gerekiyordu ancak bu keşifler yapılmadı. Bu konularda mahkeme bugüne kadar bir adım atmadı. Bu nedenle biz de adil bir yargılama olduğuna inanmıyoruz.”

DEM Parti sözcüsü Ayşegül Doğan ise “Diyarbakır Barosu Başkanı neden öldürüldü? Barış çağrısında bulunduğu için öldürüldü. Sadece bu bile cinayetin aydınlatılması için yeterli bir neden. Ancak bu güne kadar bu yapılmadı. Cinayet neden aydınlatılmıyor? Çünkü zaten olayın kendisi siyasi. Bu nedenle de buna karşı siyasi bir mücadele verilmesi gerekiyor. Ancak siyasi bir mücadele ile bu olay aydınlatılabilir” dedi.

Duruşmayı takip eden CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de “Bu ülkede canlı yayında, gün ortasında bir Baro Başkanının katledilişini izledik. Ancak kimse bizim seyirci kalacağımızı düşünmesin. Biz CHP ve CHP milletvekilleri olarak bu olayın aydınlatılmasının takipçisi olacağız” diye konuştu.

"Tahir Elçi davası cezasız kalmayacak"

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de "Tahir Elçi'nin öldürülmesi süreci İstanbul'da hakkında yakalama kararı çıkarılmasıyla başladı. Şimdi bu süreci yine mahkemenin kararıyla kapatmak istiyorlar. Ama bir kez daha tekrar edeyim, Tahir Elçi'nin davası cezasız kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Uğur Yakışır isimli şüphelinin firarda olması ve yargılanan 3 polisin de beraat etmesi nedeniyle şu anda Tahir Elçi davasında tutuklu kimse bulunmuyor.

Bugünden itibaren yerel mahkemenin kararına karşı istinaf mahkemesinde istinaf süreci başlayacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.