6 aylık Mirza cezaevindeki yüzlerce çocuktan biri

Haber Merkezi - Türkiye’deki cezaevlerinde hakl ihalleri devam edereken, yüzlerce çocuk annesiyle birlikte cezaevinde bulunuyor.

 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son raporlarına göre, 2018’in ilk 6 ayında cezaevlerindeki ihlalleri ciddi oranda artmış durumda.

 

Rapora göre, OHAL şartlarında Türkiye’deki cezaevlerinde hukuk ve adaleti askıya alınmış durumda.

 

6 aylık Mirza Akbaba, ‘PKK’ye üye olduğu’ gerekçeisyle tutuklanan annesiyle beraber cezaevinde bulunan yüzlerce çocuktan biri.

 

Rûdaw’a konuşan Mirza’nın babası Cengiz Akbaba, “İnsanlık dışı bir durum bizim yaşadığımız. Haftada bir gün görüşme imkanımız var. Varsa bir sağlık problemi onunla ilgileniyoruz. Eve götürmeye çalışıyoruz. Hava güzelse parka götürüyoruz. Haftada bütün hayatında olması gereken şeyleri  haftada bir gün ve  4-5 saatte sıkıştırmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul ve Diyarbakır şubeleri, 2018’in ilk 6 ayını kapsayan “Marmara Bölgesi Hapishanelerde Yaşanan Hak İhlalleri” ile "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi İnsan Hakları İhlalleri” raporlarını açıklamıştı.

 

Raporlara göre, 6 ayda Marmara bölgesindeki 22 cezaevinde 543 kes, Kürt illerindeki cezaevlerinde binlerce kez hak gözaltında ve tutuklıların hakları ihlal edildi.

 

İHD Eşbaşkanı Yardımcısı Raci Bilici, halka işkence yapıldığını ve cezaevlerinde bir çok sorunla birlikte ve hak ihlalinin yaşandığını ifade ederek, “”Tecrit var, sürgün var, izolasyon var. Tutukluların bütün hakları ellerinden alınmış durumda. Bu çok büyük bir sorun. Çok sayıda hasta var, tedavi edilmiyor” diye belirtti.

 

İHD’nin raporlarına göre, cezaevlerindeki bulunan hastaların durumu en kritik durumdur. Cezaevlerindeki 402’sinin durumu ağır olan toplam bin 154 hasta tedaviden mahrum bırakılıyor.

 

Raporlarda ayrıca işkence ve hak ihlali yapıldığı ifad ediliyor.

 

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, “Maalesef henüz sürekli bir sivil itaatsizlik eylemi yapılabilmiş değil. Toplumun bütün mağdur edilmiş kesimlerini kapsayacak sivil bir direnişe ihtiyaç var. Hak ve özgürlüklerin çünkü bugünkü kısatlanması derecesi, artık bunların kullanılamaz hale getirilmesi noktasında” değerlendirmesinde bulundu.