Meclis’ten araştırma istendi: Diyarbakır’da çocuklar da uyuşturucu tehdidi altında

3 saat önce
Rûdaw
Etiketler Meclis’ten araştırması Önerge Uyuşturucu madde Diyarbakır Dem Parti Ceylan Akça Cupolo
A+ A-

Haber Merkezi - DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Meclis Başkanlığı'na, Diyarbakır’da artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekmek amacıyla bir soru önergesi sundu. Cupolo, önergesinde Diyarbakır’da uyuşturucu kullanım yaşının 12’ye, uyuşturucu taşıma yaşının ise 7’ye düştüğüne vurgu yaptı.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, sunduğu soru önergesinde Diyarbakır’da çocukların da uyuşturucu batağına girdiğine dikkati çekerek Meclis Araştırması talep etti.

“Transitten trajediye: Diyarbakır’ın çocukları uyuşturucu salgını ile karşı karşıya!” başlığı ile sunulan önergede, Europol ve Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından hazırlanan 2024 Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinde/ticaretinde önemli merkez olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'nin özellikle metamfetamin ticaretinde AB ülkelerini geride bıraktığı ve eroin trafiğinde ana geçiş noktası olduğu, ayrıca, Türkiye’deki uyuşturucu kaynaklı ölümlerden artışın da dikkat çekici olduğu belirtilen önergede, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2024 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nun da bu bulguları doğruladığı kaydedildi.

Diyarbakır Barosu'nun 2023 tarihli raporunda 12 yaş altındaki çocuklar arasında uyuşturucu bulundurma vakalarının ciddi şekilde arttığını ortaya koyduğuna vurgu yapılan önergede, Demokratik Bölgeler Partisi’nin raporuna göre ise, çocuklar 7 yaşında uyuşturucu taşımaya, 12 yaşında ise kullanmaya başladığı hatırlatıldı.

Bu durumun hem bireysel hem toplumsal açıdan yıkıcı sonuçlar barındıran bir afet hali olarak değerlendirilen önergede şu ifadelere yer verildi:

“Bilinmektedir ki çocukluk, kişiliğin temel taşlarının oluştuğu; onurlu, sağlıklı ve mutlu bir gelecek için gereken becerilerin geliştirildiği kritik bir dönemdir. Oysa uyuşturucular bu biçimlendirici aşamaya sızdığında, böyle bir geleceğin olanağını tamamen ortadan kaldırır, çocukları ve gençleri toplumlarına yabancılaştırır; onları bitimsiz ihmal, istismar ve suç döngülerine iter.

Uyuşturucu taşıma yaşının 7’lere, kullanım yaşının 12’ye düştüğü Diyarbakır’da; ahlaki, politik ve yasal bir zorunluluk olarak çocukları ve gençleri uyuşturucudan korumak için sorunun nedenlerinin; yaygınlık ve teşvikte sorumluluk ile ihmali bulunan kurumların ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amaçlarıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli