
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizmasının 5. Toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi / Foto: AA
Haber Merkezi - Türkiye ile Irak arasında düzenlenen güvenlik toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, “PKK’nin iki ülke için ortak tehdit olduğu bir kez daha ifade edilirken, Abdullah Öcalan’ın PKK’ye silah bırakma çağrısının uygulanmasının önemi vurgulandı” ifadelerine yer verildi.
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizmasının 5. Toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Türkiye tarafından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Irak ve Kürdistan Bölgesi tarafından Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, Haşdi Şabi Başkanı Falih Feyyaz, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hamid eş-Şetari katıldı.
Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, taraflar birbirlerinin siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri önemi bir kez daha vurguladı.
Taraflar, askeri, sınır güvenliği, terörle mücadele, savunma sanayi, enerji, su ve Kalkınma Yolu Projesi dahil, tüm ikili alanlarda eşgüdüm ve işbirliğini artırma kararlılıklarını teyit etti.
Ortak bildiri metni şöyle:
- Türkiye ve Irak arasında 5. Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması Toplantısı 13 Nisan 2025 tarihinde Antalya’da düzenlendi. Her iki ülkenin üst düzey güvenlik ve dış politika yetkilileri toplantıya katılım sağladı.
- Taraflar, karşılıklı olarak birbirlerinin siyasi birliğine, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdikleri önemin altını çizdi.
- Taraflar; askeri iş birliği, sınır güvenliği, terörle mücadele, savunma sanayii, enerji, su yönetimi ve Kalkınma Yolu Projesi gibi birçok alanda koordinasyonu artırma kararlılığını yineledi.
- Taraflar, karşılıklı ziyaretlerin önemine dikkat çekerken, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin 8 Mayıs 2025’te Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyareti ve bu kapsamda yapılacak Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nı vurguladı.
- PKK’nin iki ülke için ortak tehdit olduğu bir kez daha ifade edilirken, Abdullah Öcalan’ın PKK’ye silah bırakma çağrısının uygulanmasının önemi vurgulandı. Taraflar, bu tehdide karşı mevcut yakın koordinasyon ve iş birliğini sürdürme konusundaki kararlılıklarını yineledi.
- Taraflar, Suriye’deki Hol ve Roj gibi kamplar için acil çözüm gerekliliğini değerlendirerek, bu konuda ortak bir komisyon oluşturulması gerekliliği üzerinde uzlaştı.
- 9 Mart 2025’te Amman’da başlatılan ve Irak, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan “Beşli Mekanizma”nın devamı olarak ortak bir harekât merkezi kurulması yönündeki taahhütler yinelendi.
- Taraflar, İsrail’in Gazze, Lübnan ve Suriye’deki sivil halka yönelik ağır ihlallerine ilişkin derin endişelerini dile getirdi.
- Taraflar, 12 Nisan 2025’te Maskat’ta yapılan İran-ABD görüşmelerinin olumlu sonuçlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve bu tür diyalogların sürmesinin bölgesel barışa katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın